🎯 Sisältömarkkinointi

Hyvä sisältömarkkinointi tarjoaa jotain lukemisen, kuuntelemisen tai katsomisen arvoista ennen kuin pyytää vastineeksi yhtään mitään.


Manageroinnin puitteissa olen erikoistunut auttamaan nimenomaisesti taiteilijoita digitaalisen sisältömarkkinoinnin ja henkilöbrändäyksen keinoin. Päivätyökseni teen samaa yrityksille.

Mitä on sisältömarkkinointi? 

Sisältömarkkinointi on markkinointitekniikka, joka nimensä mukaisesti perustuu vangitsevien sisältöjen hyödyntämiseen markkinoinnissa.

Tyypilinen sisältömarkkinointisrategia poikkeaa perinteisestä markkinoinnista siten, että normaalisti media- ja mainostilan ostamiseen käytetyt eurot pyritään sijoittamaan maksullisten markkinointikanavien sijasta, niin laadukkaiden ja kiinnostavien sisältöjen tuottamiseen, että ne voivat levitä ilmaiskanavissa.

Näitä ilmaiskanavia voivat olla esim. Facebook, Instagram, YouTube tai vaikkapa blogit. Usein kanavana toimii myös Google, sillä myös hakukoneoptimointi kuuluu monen sisältömarkkinoijan työkalupakkiin.

Parhaimmillaan onnistunut sisältömarkkinointi voi tuottaa viraali-ilmiöitä. Viraaleista puhutaan silloin kun sisältö leviää nopeasti eri inernetyhteisöjen sisällä sekä niiden välillä monistumalla ja jakautumalla. Tällöin voidaan käyttää myös termiä viraalimarkkinointi.

Sisältömarkkinoinnin kolme peruspilaria

Tyypillisesti keskityn sisältömarkkinoinnissa kolmeen perusasiaan, joiden kaikkien onnistumista seuraan Growth Hacker -hengessä jatkuvan analytiikan keinoin. Nämä sisältömarkkinoinnin kolme peruspilaria ovat:
  1. somemarkkinointi 
  2. sähköpostimarkkinointi 
  3. avainsanamarkkinointi.
Niin ikään Growth Hacker -hengessä, pyrin minimoimaan kaikkien maksullisten ja raskaiden työkalujen käytön ja koostan mieluummin työkalu- ja työvaihestäkkini osista. Nykypäivänä lähes jokaiseen tehtävään löytyy ilmainen työkalu jos vain osaa sitä etsiä.

Asiakas maksaa siis minulle vain työstä, eivätkä rahat kulu Hubspotin ja Falconin kaltaisten suuryritysten lisenssimaksuihin. (Tarvittaessa toki otan nekin haltuun jos olet niin iso stara, että pankkitililtä löytyy muutama ylimääräinen tonni kuukaudessa).

Paljon työtä pystytään myös digitaalisessa maailmassa automatisoimaan, mikä osaltaan jouhevoittaa tekemistä ja jättää enemmän tilaa sille mistä on oikeasti kyse, eli vangitsevien sisältöjen luomiseen ja hyödyntämiseen markkinointiviestinnässä ja digitaalisen jalanjäljen rakentamisessa.

(Tässä vaiheessa lienee hyvä muistuttaa että taiteilija on aina myös henkilöbrändi, riippumatta siitä mitä mieltä hän itse on asiasta ja esiintyvän taiteilijan kohdalla henkilöbrändin merkitys korostuu entisestään.)

1. Somemarkkinointi

Sisältömarkkinointi sosiaalisessa mediassa
Hyvällä sisältösuunnitelmalla ja yhteistyöllä saamme sosiaalisen mediasi heräämään eloon. Voimme aloittaa yhdestä tai kahdesta somekanavasta ja siirtyä sitten useampaan. (Gotta catch 'em all!)

Jos #some on sinulle uutta, opetan sinua itse tekemään sen parissa oikeita asioita ja toimin taustatoimittajana ja autan aikataulutuksessa. Jos taas olet jo kokenut somettaja, keskityn auttamaan asioissa, joita et itse osaa tehdä tai ehdi hoitamaan.

Tiedän mihin kellon aikaan kuhunkin sosiaaliseen mediaan kannattaa postata mitäkin ja kuinka monta kertaa viikossa ja minä päivinä. Tiedän myös millaista sisältömarkkinointia kussakin kanavassa kannattaa tehdä.

Sisältömarkkinointi ei silti ole pelkkää bloggaamista ja sosiaalista mediaa. Hallitsen myös sähköpostimarkkinoinnin koukerot ja liikuttelen sujuvasti niin pieniä kuin suuriakin ihmismassoja internetin välityksellä.

2. Sähköpostimarkkinointi

Sähköpostimarkkinointia pidetään usein synonyyminä spämmille. Sitä se ei kuitenkaan ole, jos viestit ovat toivottuja ja tekemäsi taiteen kuluttaja itse liittyy osoitteistoosi.

Tänä päivänä kun esimerkiksi somefiideissä näkyy vain murto-osa kaikista päivityksistä, on sähköpostilistalle liittymismahdollisuuden tarjoaminen vain hyvää asiakaspalvelua. Nykypäivänä juuri sähköposti on viimeisiä digitaalisen viestinnän kanavia, jossa julkaisemistasi sisällöistä valtaosa ei mene yleisöltäsi ohi.

Esim. Facebookissa vain 5-10% seuraajistasi näkee viestisi, kun taas sähköposti voi hyvinkin saavuttaa jokaisen vastaanottajan.

3. Avainsanamarkkinointi (SEO + SEM)

Avainsanamarkkinointi toimii parhaimmillaan hunajapurkin tavoin ja houkuttelee kävijöitä internet-presenssiesi pariin.

Internet-presenssillä tarkoitan sinua somessa, kotisivuillasi ja kaikissa muissa digitaalisissa ympäristöissä, joissa ihmiset voivat sinuun törmätä.

Kun ihminen etsii internetin uumenista jotakin mikä liittyy sinuun tai tekemiseesi ja kirjoittaa siihen liittyviä hakusanoja tai lauseita Googleen, Facebookiin tai mistä sitten etsiikin haluamaansa asiaa, hänen tulisi löytää sinun luoksesi.

Usein välietappina voi olla esimerkiksi jokin optimoitu verkkosivuston osa, blogiartikkeli tai muu vapaasti verkossa oleva sisältö, joka pysyy tietyillä hakusanoilla Googlen etusivulla kuin tatti, jolloin se tuo ihmisiä luoksesi kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen.

Kuitenkin yhä useammin optimoidaan myös someprofiileita ja sisältöjä ns. suljetuilla alustoilla, koska tiedon etsintä esimerkiksi suoraan Facebookista on yhä yleisempää.

Jos avainsanamarkkinointi on tehty huolella, asiakkaasi:
  • löytää sinut Googlesta kun hän etsii Googlesta jotakin minkä kanssa olet ollut tekemisissä 
  • löytää sinut Facebookista kun hän etsii Facebookista jotakin mihin sinä jotenkin liityt 
  • löytää sinut Linkedinistä ainakin niillä hakusanoilla joilla haluamme sinun löytyvän 
  • päätyy toistuvasti profiileihisi seuraamiensa hashtagien kautta
  • osaa yhdistää sinut asioihin ja avainsanoihin, joilla olemme sinut profiloineet.
Kyse on siis sisältöoptimoinnista, jossa myös some- ja hakukoneoptimointi näyttelevät merkittävää osaa.

Analytiikka, automatiikka ja sisältösuunnitelma

Hyvä sisältö on kaiken keskiössä ja tärkein edellytys johdonmukaiselle sisältömarkkinoinnille. Tästä syystä aloitan sisältömarkkinointiprojektin aina ilmaisen sisältösuunnitelman tekemisellä.

Automatiikka voidaan valjastaa auttamaan jossain määrin esimerkiksi sisältöjen jakelussa ja joidenkin tehtävien synkronoinnissa mikä pienentää työtaakkaa.

Analytiikka auttaa selvittämään mikä toimii ja mikä ei. Datan avulla voidaan kehittää tekemistä ja esimerkiksi panostaa juuri niihin kanaviin, joissa responssi on kaikkein paras.

Hyvä sisältö on kanavariippumatonta 

Kun sisältömarkkinointia tehdään järkevästi, ei tuijoteta yksinomaisesti kanaviin vaan pyritään luomaan monistettavia tarinoita, joita pystytään hyödyntämään myös muualla.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisten, yhä uudelleen hyödynnettävien sisältöblokkien luomista. Esimerkiksi artistien markkinointiviestinnässä ei välttämälttä ole tarkoituksenmukaista miettiä biografiaa joka kerta uusiksi, vaan se kannattaa kirjoittaa ensin kerran hyvin ja varioida sitä sitten lennossa.

Sama koskee samaan kampanjaan / julkaisuun liittyviä tiedotteita ja mediakirjeitä.

Myös nykyaikaisessa somemarkkinoinnissa huomionarvoista on se, ett sisällöt leviävät paremmin jos ne julkaistaan suoraan ko. alustan originaalisisältönä. Näin ollen blogiartikkeli saattaa olla järkevää kopioida someen tekstimuodossa, hieman muokaten, mikäli tähtäimessä on maksimaalinen tavoittavuus.

Hyvä sisältö on siis mukautuvaa ja kanavariippumatonta. Parhaassa tapauksessa se on myös ajatonta tai ainakin aikaa kestävää tai vaihtoehtoisesti niin ajan hermoilla, että se saa siksi huomiota.

Niin tai näin. Hyvä sisältö on bensaa viestinnälle ja öljyä viihdeteollisuuden rattaissa. Se on se mikä ohjaa keskustelua medioissa, somessa ja kahvipöydissä.

Sisältö, jota nimesi alla julkaistaan määrittelee sen, mitä sinusta ja tekemisistäsi puhutaan.

Hinta

  • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran myös pro bono -hommia. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

Linkedin Twitter Facebook Blogi

© SAMULI KOIVULAHTI, 2018.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒