✍ Verkkosisällöt ja copywriting

Copywriterin midaksen kosketus muuttaa verkkosivujesi sisällöt liidigeneraattoreiksi.


Copywriter Samuli Koivulahti:
Hyvä sisältö puhuu asiakkaan kanssa samaa kieltä ja vaikuttaa sekä tunteen että järjen tasolla. Hyvä sisältö ei jätä kylmäksi.

Kun hyvä copywriter on asialla sisältöjä yhdistävät ainakin nämä neljä asiaa:
  1. Selkeys 
  2. SEO
  3. Omaperäisyys 
  4. Vaikuttavuus
(Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää tekstityön ammattilaista ja päädyt kirjoittamaan sisältöjä itse, suhtaudu näihin vaikka vinkkeinä.)

1. Selkeys

Hyvä copywriter ei jätä asiakasta arvailemaan mistä tuotteessa ja palvelussa on kyse. Luettuaan tekstisuunnittelijan kirkastaman tuotekuvauksesi, lukijalle on täysin selvää mitä hänelle ollaan myymässä. Silloin palvelu tai tuote on myös helppo ostaa. 

Hyvä copywriter ymmärtää otsikon ja rakenteen voiman. Hän pilkkoo verkkosivustosi tekstit helppolukuisiin kokonaisuuksiin joita on kiva pureskella. Luettelomerkit ja väliotsikot rytmittävät tekstiä niin, että lukija pääsee sisällöstä jyvälle jo ensimmäisellä vilkaisulla.

Copylle sisällöntuotto on yleensä helppoa ja se näkyy myös lopputuloksessa. Mukavan rytmikkäästi soljuvaa tekstiä on miellyttävä lukea ja helppo ymmärtää.

2. SEO

Etenkin verkkoteksteissä sisällön halutaan yleensä löytyvän netistä. Siksi myös SEO, eli hakukoneoptimointi on yhä tärkeämmässä roolissa. Hyvä verkkocopy onkin lähes aina myös hakukoneoptimoitua.

Nykyaikainen copywriter sisällyttää tekstiisi oikeat avainsanat ja laatii tekstin, joka on otsikoitu ja rakennettu niin, että Googlekin ymmärtää mistä on kyse.

Verkkotekstien päälle ymmärtävä copy kirjoittaa suomeksi, mutta ymmärtää analyticsia. Hän sukeltaa mielellään sivustosi kävijätilastoihin ja laatii pienimuotoisen hakusana-analyysin ja avainsanaluettelon, ennen kuin kirjoittaa sivustollesi mitään.

Hyvä copywriter ei kuitenkaan tyydy toistamaan sanoja kuin robotti. Hän istuttaa termit luonnolliseksi osaksi tekstiä ja rikastaa sisältöä myös synonyymeillä. Lopputuloksena teksti toimii myös ihmisille eikä Googlellakaan ole syytä sisällön sorsimiseen. (Ylioptimoitu teksti on nopeasti hakutulosten pohjalla.)

3. Omaperäisyys 

Hyvä copywriter tuo pöytään myös oman luovan panoksensa. Hän saattaa ottaa kantaa markkinointistrategioihin ja myyntimalleihin. Hän tietää miten bisnes toimii ja miten asioita saadaan kaupaksi.

Hän hyödyntää työssään tutkittua tietoa ja hyväksi havaittuja malleja, mutta ajattelee aina myös hieman out-of-the-box.

Hän ei kopioi tekstiä mistään (ellei siihen ole jotakin todella painavaa syytä). Kaikki mitä hyvä copy kirjoittaa on uniikkia. Hän sukeltaa liiketoimintasi ytimeen ja kyselee rohkeasti tyhmiä (ja joskus vaikeitakin) kysymyksiä ymmärtääkseen mistä liiketoiminnassa on oikeasti kyse.

Hyvän copywriterin tekstistä huomaa, että tuo ihminen elää ja hengittää sanoja, joskin tarvittaessa hän osaa olla myös yhtä persoonaton kuin valkoinen maali.

Jos niiksen tulee, hän osaa kirjoittaa rivien väleihin myös sinun tapasi puhua. Omaperäisyys voi siis olla myös sitä, että yrityksen identiteetti ja yrityskulttuuri resonoivat jokaisessa sanavalinnassa. Millainen olisi sinun yrityksesi tone of voice? Saamasi pitää!

4. Vaikuttavuus 

Hyvä copywriter osaa vedota sekä asiakkaan tunteisiin että järkeen. Hän tietää miten huomio herätetään ja miten asiakas voitetaan sinun puolellesi.

Hän tietää mistä mistä hänen palkkansa tulee ja miksi hänen sanojensa arvo on paljon korkeampi kuin millään muulla kirjoittajaryhmällä. Hän tiivistää monimutkaisetkin asiat niin, että tekstissä kerrotut asiat on helppo ymmärtää, mutta vaikea jättää ostamatta.

Hyvä copywriter saa virtuaalisen kassakoneesi kilisenään. Hän tekee ammatikseen verkkokaupasta kannattavaa ja palveluista helposti ostettavia. Kun sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, unohdetaan usein se tosiasia, että jotkut sanat ovat tärkeämpiä kuin toiset.

Lisäksi jo Ogilvyn ajoista asti on tiedetty, että asiakkaalle tulisi antaa aina juuri niin paljon informaatiota tuotteesta tai palvelusta kuin hän kokee tarvitsevansa ostopäätöksen tekemiseen. Laiha sisältö ei vakuuta.

Mitä eroa on copywriterilla ja sisällöntuottajalla?

Tätä kysellään välillä. Itselleni on herttaisen yhdentekevää millä tittelillä työskentelen, koska laskutukseni on sama tekstilajista riippumatta. Tässä kuitenkin lyhyt yhteenveto: Sisällöntuottaja vs. copywriter »

Copywriter on kokonaisvaltainen mainonnan ja markkinoinnin ammattilainen

Kokenut tekstisuunnittelija, kykenee kirjoittamisen lisäksi myös laajempaan kaupalliseen ajatteluun ja kampanjasuunnitteluun.

Jos copywriter on erikoistunut verkkoteksteihin, hänen pitäisi kyetä hyödyntämään työssään myös analytiikkatyökaluja ja parantamaan verkkosivujen konversiota kirjoittamalla tekstit niin, että ne saavat aikaan myös todellista toimintaa.

Älä ylläty, jos copywriter heittää tiskiin parhaat ideat, koskien verkkosivuston rakennetta ja navigaatiota. Juuri hänen työtään on järjestellä informaatio niihin paikkoihin, joista käyttäjät haluavat sitä etsiä.

Siksi myös moni UX-designer on nimenomaan copywriting-taustainen henkilö (eikä esimerkiksi graafikko, kuten moni saattaisi äkkiseltään luulla).

Verkkosivustoihin erikoitunut copywriter näkee jo parilla vilkaisulla miksi sivustosi ei myy ja osaa tehdä muutokset joiden avulla yhä suurempi osa sivustosi vierailijoista muuttuu rahaksi.

Edullista (mutta arvokasta) copya ja sisällöntuotantoa Turusta

Teen kirjoitushommia varsin edulliseen hintaan ja joskus muita halvempi hintataso imetyttää asiakkaita. Työni on halpaa siksi, että rakastan kirjoittamista. Lisäksi työskentelen omasta studiostani käsin, joten minulla ei ole juuri lainkaan kiinteitä kuluja.

Useimmat toimeksiannot on myös mahdollista hoitaa kokonaan etänä. Palaverit hoituvat puhelimella tai etäyhteydellä ja tekstidokumentit liikkuvat hienostu bittiavaruuden yli. Liikkuminenkaan ei siis aiheuta turhaa ajanhukkaa ja homma pysyy tehokkaana.

Välillä toki vien asiakkaitani myös viihteelle, mutta silloin kulut menee omaan piikkiin.

Vahvuuteni on se, että ymmärrän monenlaista liiketoimintaa ja tiedän millainen sisältö liikuttaa ihmisiä. Lisäksi rakastan kirjoittamista enemmän kuin mitään muuta asiaa maailmassa. Asiakkaat ovat myös kehuneet sisältöjäni vuolaasti.

Tällä hetkellä kirjoitan keskimäärin 10 000 sanaa kuukaudessa. Se tarkoittaa että vuodessa sisältöä syntyy n. 120 000 sanaa, joka on suunnilleen kahden romaanin verran. Kokemusta siis on.

Copywriting ja sisällöntuotanto alihankintana 

Kirjoitan mielelläni tekstejä myös alihankintana. Jos teillä ollaan erikoistuttu vaikkapa verkkosivujen tekemiseen, mutta sisältöosaaminen puuttuu, niin tässä on ratkaisu pulmaan.

Alihankintahommat teen tietysti hieman listahintoja halvemmalla. Säästäähän se minulta paljon aikaa ja vaivaa kun joku muu hoitaa myymisen.

Hinta

  • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran myös pro bono -hommia. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

© SAKON STUDIO, 2019.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒