✍ Verkkotekstit kuntoon?

Kun kaupanteko tökkii verkkosivuilla, eivätkä asiakkaat löydä palveluasi edes etsimällä, on aika palkata copywriter. 


Copywriter Samuli Koivulahti
Huonosti kirjoitettua kaupallista tekstiä ei jaksa lukea kukaan. Tällä en tarkoita oikeinkirjoitusta, vaan tekstin koukuttavuutta ja helppolukuisuutta. Hyvien copywritereiden kirjoittamia verkkotekstejä yhdistävät tyypillisesti ainakin nämä neljä asiaa:
  1. Selkeys 
  2. Löydettävyys 
  3. Omaperäisyys 
  4. Vaikuttavuus
Jos saatavilla ei ole parasta, kannattaa itsekin verkkotekstiä sorvatessaan pyrkiä kiinnittämään huomiota ainakin näihin.

1. Selkeys

Hyvä copy ei jätä asiakasta arvailemaan mistä tuotteessa ja palvelussa on kyse. Luettuaan copywriterin kirkastaman tuotekuvauksesi, lukijalle on kristallinkirkkaana mielessä mitä sinä hänelle haluat tarjota. Silloin palvelu tai tuote on myös helppo ostaa. 

Hyvä copywriter ymmärtää otsikon voiman ja pilkkoo verkkosivujesti tekstit helppolukuisiin kokonaisuuksiin, joissa sisällöt on jaoteltu väliotsikoiden ja ranskalaisten viivojen avulla sisältöpaketiksi, josta saa selvän jo yhdellä vilkaisulla. 

2. Löydettävyys

Etenkin verkkoteksteissä löydettävyys on päivä päivältä tärkeämmässä roolissa ja hyvä verkkocopy onkin aina myös hakukoneoptimoitua. Nykyaikainen copywriter sisällyttää tekstiisi oikeat avainsanat ja laatii tekstin, joka on otsikoitu ja rakennettu niin, että Googlekin ymmärtää mistä on kyse.

Hän puhuu selvän suomen lisäksi myös sujuvaa analyticsia, sukeltaa mieluusti sivustosi kävijätilastoihin ja laatii pienimuotoisen hakusana-analyysin ja avainsanaluettelon, ennen kuin kirjoittaa sivustollesi mitään. Hyvä copywriter ei kuitenkaan tyydy toistamaan kyseistä sanaa kuin robotti. Hän istuttaa sen luonnolliseksi osaksi tekstiä ja rikastaa sisältöä myös synonyymeillä.

3. Omaperäisyys 

Hyvä copywriter ei tietenkään pyri keksimään pyörää uudelleen, vaan käyttää sujuvasti kikkoja, jotka erilaiset tutkimukset ja käytännön kokemus ovat osoittaneet toimiviksi. Hän ei kuitenkaan kopioi tekstiä mistään. Hän sukeltaa liiketoimintasi ytimeen ja kyselee rohkeasti tyhmiä (ja joskus vaikeitakin) kysymyksiä ymmärtääkseen mistä yrityksesi toiminnassa on oikeasti kyse.

Hyvän copywriterin tekstistä huomaa, että tuo ihminen elää ja hengittää sanoja, joskin tarvittaessa hän osaa olla myös yhtä persoonaton kuin valkoinen tapetti.

4. Vaikuttavuus 

Hyvä copywriter tiivistää monimutkaisetkin asiat sisältösivuillesi tai esim. uutiskirjeeseesi niin, että kerrotut asiat on helppo ymmärtää, mutta vaikea jättää ostamatta. Hän tietää mistä mistä hänen palkkansa tulee ja miksi hänen sanojensta arvo on paljon korkeampi kuin millään muulla kirjoittajaryhmällä.

Hyvä copywriter saa virtuaalisen kassakoneen kilisenään ja tekee verkkokaupasta kannattavaa. Kun sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, unohdetaan usein se tosiasia, että jotkut sanat ovat tärkeämpiä kuin toiset ja voiko pinnan avulla oikeastaan koskaan todella päästä ihmisen pään sisälle? Kuvat ovat pelkkää pintaa, mutta sanat ovat sisältöä ja siksi oikeat sanat ovat kriittinen tekijä esimerkiksi verkkokaupan konversion kasvattamisessa.

Copywriter vai sisällöntuottaja?

Nykyisin puhutaan usein sisällöntuottajista ja välillä minulta kysellään mitä eroa copylla ja sisällöntuottajalla on. Useimmiten ei mitään, joskin copywriter-nimitystä käytetään useimmin mainostoimistoympäristössä. Etenkin verkkoteksteihin erikoistunutta copywriteria siis nimitetään usein sisällöntuottajaksi ja päinvastoin.

Kärjistäen voisi kuitenkin sanoa, että kun haluat verkkoon hyvää tekstiä, sisällöntuottaja kirjoittaa sinun ajatuksesi nettiin, mutta copywriter tuo pöytään myös näkemystä.

Copywriter on siis kokonaisvaltainen mainonnansuunnittelija, joka kykenee tekstintuoton lisäksi myös kaupalliseen ajatteluun ja kampanjasuunnitteluun.

Jos copywriter on erikoistunut verkkoteksteihin, hän on yleensä myös sisältömarkkinoinnin rautainen ammattilainen. Hän kykenee hyödyntämään työssään myös analytiikkatyökaluja ja parantamaan verkkosivujen konversioastetta kirjoittamalla tekstit niin, että ne saavat aikaan myös todellista toimintaa.

Kokenut verkkocopy näkee jo parilla vilkaisulla miksi sivustosi ei myy ja osaa tehdä muutokset joiden avulla yhä suurempi osa sivustosi vierailijoista muuttuu rahaksi.

Verkkocopy palveluksessasi 

En kehtaa väittää olevani paras tai edes kauhean hyvä copywriter. Vahvuuksiani on, että ymmärrän monenlaista liiketoimintaa ja tiedän millainen sisältö liikuttaa ihmisiä. Lisäksi rakastan kirjoittamista enemmän kuin mitään muuta asiaa maailmassa ja teksteistäni on kovasti pidetty.

Tällä hetkellä kirjoitan keskimäärin 10 000 sanaa kuukaudessa. Se tarkoittaa että vuodessa sisältöä syntyy n. 120 000 sanaa, joka on suunnilleen kahden romaanin verran. Kokemusta siis on.

Näillä eväillä voin nöyrästi tarjota osaamistani sinun liiketoimintasi käyttöön. Tarjolla siis vähintäänkin #keskinkertainen copywriter sopuisaan hintaan.

Hinta

  • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran myös pro bono -hommia. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

Linkedin Twitter Facebook Blogi

© SAMULI KOIVULAHTI, 2018.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒