✍ Verkkosisällöt ja copywriting

Kun kaupanteko tökkii verkkosivuilla, eivätkä asiakkaat löydä palveluasi, on aika palkata copywriter tai sisällöntuottaja. 


SEO Copywriter "SAKO" Samuli Koivulahti
Huonosti kirjoitettua tekstiä ei jaksa lukea kukaan. Tällä en tarkoita oikeinkirjoitusta, vaan tekstin koukuttavuutta ja helppolukuisuutta.

Hyvien copywritereiden kirjoittamia verkkotekstejä yhdistävät tyypillisesti ainakin nämä neljä asiaa:
  1. Selkeys 
  2. Löydettävyys 
  3. Omaperäisyys 
  4. Vaikuttavuus
Jos saatavilla ei ole parasta, kannattaa itsekin verkkotekstiä sorvatessaan pyrkiä kiinnittämään huomiota ainakin näihin.

1. Selkeys

Hyvä copywriter ei jätä asiakasta arvailemaan mistä tuotteessa ja palvelussa on kyse. Luettuaan tekstisuunnittelijan kirkastaman tuotekuvauksesi, lukijalle on täysin selvää mitä hänelle ollaan myymässä. Silloin palvelu tai tuote on myös helppo ostaa. 

Hyvä copywriter ymmärtää otsikon ja rakenteen voiman. Hän pilkkoo verkkosivustosi tekstit helppolukuisiin kokonaisuuksiin joita on kiva pureskella. Luettelomerkit ja väliotsikot rytmittävät tekstiä niin, että lukija pääsee sisällöstä jyvälle jo ensimmäisellä vilkaisulla.

Copylle sisällöntuotto on yleensä helppoa ja se kuuluu myös tekstistä. Mukavan rytmikkäästi soljuvaa tekstiä on mukava lukea. Se on myös asia, josta asiakkaasi kiittävät lompakollaan. Teksti, jota ei koskaan lueta, ei yleensä myöskään onnistu myymään mitään.

2. Löydettävyys

Etenkin verkkoteksteissä sisällön halutaan yleensä löytyvän netistä. Siksi myös SEO, eli hakukoneoptimointi on yhä tärkeämmässä roolissa. Hyvä verkkocopy onkin lähes aina myös hakukoneoptimoitua.

Nykyaikainen copywriter sisällyttää tekstiisi oikeat avainsanat ja laatii tekstin, joka on otsikoitu ja rakennettu niin, että Googlekin ymmärtää mistä on kyse.

Verkkotekstien päälle ymmärtävä copy kirjoittaa suomeksi, mutta ymmärtää analyticsia. Hän sukeltaa mielellään sivustosi kävijätilastoihin ja laatii pienimuotoisen hakusana-analyysin ja avainsanaluettelon, ennen kuin kirjoittaa sivustollesi mitään.

Hyvä copywriter ei kuitenkaan tyydy toistamaan kyseistä sanaa kuin robotti. Hän istuttaa sen luonnolliseksi osaksi tekstiä ja rikastaa sisältöä myös synonyymeillä. Lopputuloksena teksti toimii myös ihmisille, eikä Googlekaan huomaa, että sisältöä on optimoitu.

3. Omaperäisyys 

Hyvä copywriter tuo aidosti myös oman luovan panoksensa pöytään. Hän saattaa ottaa kantaa markkinointistrategioihin ja myyntimalleihin. Hän tietää miten bisnes toimii ja miten asioita saadaan kaupaksi.

Hän hyödyntää työssään tutkittua tietoa ja hyväksi havaittuja malleja, mutta ajattelee aina myös hieman out-of-the-box.

Hän ei kopioi tekstiä mistään (ellei siihen ole jotakin todella painavaa syytä). Kaikki mitä hyvä copy kirjoittaa on uniikkia. Hän sukeltaa liiketoimintasi ytimeen ja kyselee rohkeasti tyhmiä (ja joskus vaikeitakin) kysymyksiä ymmärtääkseen mistä liiketoiminnassa on oikeasti kyse.

Hyvän copywriterin tekstistä huomaa, että tuo ihminen elää ja hengittää sanoja, joskin tarvittaessa hän osaa olla myös yhtä persoonaton kuin valkoinen maali. Halutessaan hän osaa kirjoittaa rivien väleihin vaikkapa sinun tapasi puhua.

Omaperäisyys voi olla myös sitä, että yrityksen identiteetti ja yrityskulttuuri resonoivat jokaisessa sanavalinnassa. Millainen olisi sinun yrityksesi tone of voice? Saamasi pitää!

4. Vaikuttavuus 

Hyvä copywriter tiivistää monimutkaisetkin asiat sisältösivuillesi tai esitteeseesi niin, että tekstissä kerrotut asiat on helppo ymmärtää, mutta vaikea jättää ostamatta.

Hän tietää mistä mistä hänen palkkansa tulee ja miksi hänen sanojensta arvo on paljon korkeampi kuin millään muulla kirjoittajaryhmällä.

Hyvä copywriter saa virtuaalisen kassakoneesi kilisenään. Hän tekee ammatikseen verkkokaupasta kannattavaa ja palveluista helposti ostettavia. Kun sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, unohdetaan usein se tosiasia, että jotkut sanat ovat tärkeämpiä kuin toiset.

Lisäksi jo Ogilvyn ajoista asti on tiedetty, että asiakkaalle tulisi antaa aina juuri niin paljon informaatiota tuotteesta tai palvelusta kuin hän kokee tarvitsevansa ostopäätöksen tekemiseen. Laiha sisältö ei vakuuta.

Sisällöntuottaja vs. Copywriter?

Monelle copywriter ja sisällöntuottaja tarkoittavat samaa asiaa, mutta tekijät itse haluavat tavallisesti tehdä pesäeroa näiden kahden välille. Käytännöllisesti katsoen työtehtävät voivat olla joko täysin samoja tai sitten aivan eri maailmasta.

Itselleni ei ole väliä kummalla tittelillä työskentelen.

Yksinkertaisettuna:
  1. Copywriter = Kokonaisvaltainen mainonnan suunnittelun ammattilainen, jonka pääasiallisena työvälineenä toimivat sanat. Hän kirjoittaa mitä tahansa shamppoopullojen etiketeistä vuosikertomuksiin ja verkkosisältöihin, mutta luo tarvittaessa myös kokonaisia kampanjoita, mainoskäsikirjoituksia ja sisältöstrategioita myynnin vauhdittamiseksi. Copywriter on suomeksi tekstisuunnittelija.
      
  2. Sisällöntuottaja = Yleisnimitys kaikenlaisille sisältönikkareille. Mukaan luetaan niin bloggaajat, vloggaajat, verkkotoimittajat kuin somettajatkin. Sisällöntuottaja voi siis olla kirjoittamisen ammattilainen, mutta useammin toimenkuva sisältää myös Facebook-päivityksiä, Instagram-postauksia, Snäppäilyä ja striimausta. Joskus sisällöntuottajia työskentelee myös copywriterin alaisuudessa tai osana copywriterin luomaa kampanjaa.

Nimikkeitä käytetään paljon ristiin. Etenkin verkkoteksteihin erikoistunutta copywriteria nimitetään usein sisällöntuottajaksi ja päinvastoin. Kärjistäen voisi kuitenkin sanoa, että kun haluat verkkosivuillesi tekstiä, sisällöntuottaja kirjoittaa mitä käsketään, mutta copy tuo pöytään näkemystä.

Palkkataulukoiden mukaan copywriterilla on keskimäärin sisällöntuottajaa korkeampi palkka. Tämä ei kuitenkaan koske YouTube-tähtiä ja tunnetumpia somevaikuttajia, eikä luonnollisestikaan freelancereita ja kaltaisiani edullisia pienyrittäjiä! ;-)

Copywriter on kokonaisvaltainen mainonnan ja markkinoinnin ammattilainen

Kokenut tekstisuunnittelija, kykenee kirjoittamisen lisäksi myös laajempaan kaupalliseen ajatteluun ja kampanjasuunnitteluun.

Jos copywriter on erikoistunut verkkoteksteihin, hänen pitäisi kyetä hyödyntämään työssään myös analytiikkatyökaluja ja parantamaan verkkosivujen konversiota kirjoittamalla tekstit niin, että ne saavat aikaan myös todellista toimintaa.

Älä ylläty, jos copywriter heittää tiskiin parhaat ideat, koskien verkkosivuston rakennetta ja navigaatiota. Juuri hänen työtään on järjestellä informaatio niihin paikkoihin, joista käyttäjät haluavat sitä etsiä.

Siksi myös moni UX-designer on nimenomaan copywriting-taustainen henkilö (eikä esimerkiksi graafikko, kuten moni saattaisi äkkiseltään luulla).

Verkkosivustoihin erikoitunut copywriter näkee jo parilla vilkaisulla miksi sivustosi ei myy ja osaa tehdä muutokset joiden avulla yhä suurempi osa sivustosi vierailijoista muuttuu rahaksi.

Edullista copya ja sisällöntuotantoa Turusta

Teen kirjoitushommia varsin edulliseen hintaan ja joskus muita halvempi hintataso imetyttää asiakkaita. Työni on halpaa siksi, että rakastan kirjoittamista. Lisäksi työskentelen omasta studiostani käsin, joten minulla ei ole juuri lainkaan kiinteitä kuluja.

Useimmat toimeksiannot on myös mahdollista hoitaa kokonaan etänä. Palaverit hoituvat puhelimella tai etäyhteydellä ja tekstidokumentit liikkuvat hienostu bittiavaruuden yli. Liikkuminenkaan ei siis aiheuta turhaa ajanhukkaa ja homma pysyy tehokkaana.

Välillä toki vien asiakkaitani myös viihteelle, mutta silloin kulut menee omaan piikkiin.

Vahvuuteni on se, että ymmärrän monenlaista liiketoimintaa ja tiedän millainen sisältö liikuttaa ihmisiä. Lisäksi rakastan kirjoittamista enemmän kuin mitään muuta asiaa maailmassa. Asiakkaat ovat myös kehuneet sisältöjäni vuolaasti.

Tällä hetkellä kirjoitan keskimäärin 10 000 sanaa kuukaudessa. Se tarkoittaa että vuodessa sisältöä syntyy n. 120 000 sanaa, joka on suunnilleen kahden romaanin verran. Kokemusta siis on.

Tekstiä myös alihankintana 

Kirjoitan mielelläni tekstejä myös alihankintana. Jos teillä ollaan erikoistuttu vaikkapa verkkosivujen tekemiseen, mutta sisältöosaaminen puuttuu, niin tässä on ratkaisu pulmaan.

Alihankintahommat teen tietysti hieman listahintoja halvemmalla. Säästäähän se minulta paljon aikaa ja vaivaa kun joku muu hoitaa myymisen.

Hinta

  • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran myös pro bono -hommia. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

Linkedin Twitter Facebook Blogi

© SAKON STUDIO, 2019.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒