✍ Sanoittaja

Etsitkö sanoittajaa lauluillesi tai pohditko kuinka voisit työstää omia biisejäsi eteenpäin? Saavuit ehkä juuri oikeaan paikkaan.


Sanoittaja Samuli Koivulahti
Sanoittajan työkaluja ovat tarinat, metaforat, interteksuaaliset viittaukset, riimit, alkusoinnut, erilaiset poljennot ja monet muut kielelliset ja dramaturgiset jipot.

Kaiken ytimessä on kuitenkin sanomisen tarve, kirjoittamisen palo ja yleensä jokin tunnetila.

Sanoittaminen on parhaimmillaan myös opettavainen matka omaan itseen ja cowriting-projekteissa myös artistin ja/tai säveltäjän mielenmaisemaan.

Sanoittaja konkretisoi abstraktiot

Kun teen sanoitusta valmiiseen melodiaan on tehtäväni konkretisoida ja tehdä näkyväksi niitä tunnetiloja, jotka sävellyksessä ovat jo sisäänrakennettuina. Se vaatii ihan omanlaistaan herkkyyttä ja taitoa kuulla instrumenttien läpi.

Sen lisäksi että kirjoitan sanoituksia valmiisiin melodioihin teen myös ns. blanko-tekstejä sävellettäväksi.

Joitakin sellaisiakin tekstejäni on sävelletty, joita ei ole alkuaan tarkoitettu laululyriikaksi vaan runoiksi. Niistäkin on syntynyt ihan mielenkiintoisia tuotoksia. Sanoittaja siis on tässä tapauksessa myös runoilija.

Millaista musiikkia sanoitan?

Pidän akustisesta ja vähäeleisestä musiikista, trubaduureista ja laulaja-lauluntekijöistä, mutta myös tarttuvista biiteistä, oivaltavista soundeista ja koukuista jotka jäävät päähän soimaan.

Hyvä musiikki on mielestäni parasta livenä ja nautin suuresti siitä kun saan kuulla tekemiäni lauluja erilaisina versiointeina. Oheisessa SoundCloud-playerissa muutamia raakademoja tekemistämme lauluista. Täältä löydät joitakin julkaisuja biisejä »Ei genrerajoja!

En ole vain yhden genren sanoittaja. Teen lyriikoita pop-iskelmään siinä missä sanoitan rock- ja rap-musiikkiakin. Yllä olevassa soittimessa olevat demot eivät siis edusta koko skaalaa.

Sanoitan paljon biisejä itse itseään säestäville laulajille, mutta toimin sulavasti myös bändiprojektien ulkojäsenenä.

Pääpaino juuri nyt on tämän päivän soundeissa, mutta ultimaattisena tavoitteena olisi tehdä ajattomia lauluja, jotka soivat vielä silloinkin kun minua ei enää ole. Koska maailma muuttuu ja soundit sen mukana, on tekemiseni ennen kaikkea sisältölähtöistä. Haluan tehdä kappaleita, jotka toimivat monenlaisina versioina, eri aikakausina ja erilaisina tulkintoina.

Lähetä sävellyksiä sanoitettavaksi

Voit lähettää minulle sähköpostiin melodioita, joihin tarvitsisit tekstiä. Jos ne inspiroivat minua, saatat saada lyriikat biiseihisi hyvinkin nopeasti. Lähetä sävellyksesi mieluiten mp3-tiedostona, jossa on melodia valmiiksi soitettuna, hyräiltynä tai melismoina. Näin pääsen heti työn touhuun, jos sävellys sattuu inspiroimaan.

Pyydä sanoituksia sävellettäväksi

Jos säveltäminen on helpompaa valmiin tekstin pohjalta, pyydä minulta sanoituksia sävellettäväksi. Riippuen kiiretilanteesta, voin ehkä kirjoittaa sinulle tekstiä varta vasten tai antaa pääsyn sanoituspankkiin, josta voit etsiä omaan makuusi sopivia lyriikoita.

Co-writingia Turussa?

Jos asut tai liikut Turussa, voimme kokeilla biisintekoa yhdessä myös kasvokkain, esimerkiksi pöytälaatikostani löytyvien sanoitus- ja biisirunkojen pohjalta. Lue lisää co-writingia »

Biisejä levylle tai keikkaohjelmistoon?

Jos olet esiintyjä, mutta et itse tee lauluja, voit silti ottaa yhteyttä ja kertoa millaista materiaalia olet vailla. Tällöin voimme hyödyntää biisiarkistoani ja voin tarjota sinulle sopivia kappaleita sitä mukaa kun uusia lauluja syntyy. Tarvittaessa voidaan koota projektisi taakse vaikka ihan oma lauluntekijätiimi »

Referenssejä?

Säveltäjäyhteistyökumppaneita matkan varrella on karttunut parisenkymmentä ja sanoittamiani lauluja ovat esittäneet levyillään ja keikoillaan kymmenkunta eri tulkitsijaa.

Teen musiikin parissa paljon muutakin kuin vain pelkkää tekstiä, mutta kaiken ytimessä on sisäinen pakko ilmaista itseään ja luoda jatkuvasti jotakin uutta.

Lisätietoa:

Yhteistyökumppaneiltani toivon tekemisen paloa ja halua pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Mitä sanoitus maksaa? 

Sanoituksen hinta on tilaajalle 0e, jos biisillä on todelliset edellytykset saada esityskertoja ja siitä tehdään myös asianmukaiset ilmoitukset Teostoon. (Teostovapaat projektit katsotaan erikseen.)

Teen siis sanoituksia ilmaiseksi, kunhan edes jompi kumpi seuraavista kriteereistä täyttyy:

  1. Artisti, jolle biisi tulee, tekee yli 10 keikkaa vuodessa.
  2. Biisit tahkoavat Spotifyssa keskimäärin yli 20 000 striimiä.

Näihin tavoitteisiin pääsee käytännössä kuka tahansa, joka oikeasti haluaa edetä urallaan.

Mikäli näyttöjä ei vielä ole, veloitan sanoituksesta 2h työtä vastaavan tilauspalkkion, jolla raivaan kalenteristani tilaa. (Summa ei kata työhön kuluvaa aikaa, mutta kertoo että motivaatio on todellista.)

Tilauspalkkiosta voidaan luonnollisesti luopua heti kun esityskertoja alkaa tulla enemmän.

Milloin en voi tehdä ilmaiseksi?

Työstä on pakko veloittaa, jos kappaleesta ei ole odotettavissa mainittavia tekijänoikeustuloja.

Tällainen tilanne on silloin kun biisit eivät soi missään eikä artisti tai bändi keikkaile. Myös mainosbiisit ja yksityishenkilöille lahjaksi tehtävät laulut kuuluvat tähän kategoriaan.

Bändeiltä ja artisteilta veloitan näissä tapauksissa nimellisen tilauspalkkion ja muilta tavallista tuntihintaa, jolle toki voidaan sopia myös katto.

Millä sanoittaja elättää itsensä?

Normaalitilanteessa sanoittaja saa tekijänoikeustuloa biisin esityskerroista. Kun uusia kappaleita syntyy, niistä tehdään Teosto-ilmoitus ja kappaleesta saatavat tekijänosuudet jaetaan puoliksi säveltäjän ja sanoittajan kesken. (Mikäli tekijöitä on enemmän, sovitaan osuudet erikseen.)

Kun biisi saa soittoa livekeikoilla, radiossa ja netissä se tuottaa kullekin lauluntekijälle rahaa osuuksiensa mukaisessa suhteessa. (Rahan lähteenä ovat mm. Teoston mekaanisen ja/tai elävän musiikin lisenssimaksut, joten Teostojen osalta varsinainen maksaja on ravintoloitsija, radio, Spotify tms.).

Tulovirrat ovat hyvin pieniä, mutta kun kappaleita on paljon eri artistien ohjelmistossa, niistä muodostuu jo jotakin.
Kerro minulle omasta projektistasi ja kysy rohkeasi lisää!

Hinta

  • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran myös pro bono -hommia. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

© SAKON STUDIO, 2019.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒