✍ Sanoittaja

Sanoittaja haussa? Pohditko kuinka voisit työstää omia biisejäsi eteenpäin? Saavuit ehkä juuri oikeaan paikkaan.


Sanoittaja Samuli Koivulahti
Sanoittajan työkaluja ovat tarinat, metaforat, interteksuaaliset viittaukset, riimit, alkusoinnut, erilaiset poljennot ja monet muut kielelliset ja dramaturgiset jipot.

Minulle kaiken ytimessä on kuitenkin sanomisen tarve, kirjoittamisen palo ja yleensä jokin tunnetila.

Sanoituksen tekeminen on parhaimmillaan myös opettavainen matka omaan itseen ja cowriting-projekteissa myös artistin ja/tai säveltäjän mielenmaisemaan.

Tutustu esiintyjiinLue sanoituksiani »

Sanoittaja konkretisoi abstraktiot

Kun teen sanoitusta valmiiseen melodiaan on tehtäväni konkretisoida ja tehdä näkyväksi niitä tunnetiloja, jotka sävellyksessä ovat jo sisäänrakennettuina. Se vaatii ihan omanlaistaan herkkyyttä ja taitoa kuulla instrumenttien läpi.

Sen lisäksi että kirjoitan sanoituksia valmiisiin melodioihin teen myös ns. blanko-tekstejä sävellettäväksi.

Joitakin sellaisiakin tekstejäni on sävelletty, joita ei ole alkuaan tarkoitettu laululyriikaksi vaan runoiksi. Niistäkin on syntynyt ihan mielenkiintoisia tuotoksia. Sanoittaja siis on tässä tapauksessa myös runoilija.

Millaista musiikkia sanoitan?

Kaikkea! Pidän akustisesta ja vähäeleisestä musiikista, trubaduureista ja laulaja-lauluntekijöistä, mutta myös tarttuvista biiteistä, oivaltavista soundeista ja koukuista jotka jäävät päähän soimaan.

Hyvä musiikki on mielestäni parasta livenä ja nautin suuresti siitä kun saan kuulla tekemiäni lauluja erilaisina versiointeina. Oheisessa SoundCloud-playerissa muutamia demoja tekemistämme lauluista. Täällä puolestaan julkaisuja biisejä »Ei genrerajoja!

En ole vain yhden genren sanoittaja. Teen lyriikoita pop-iskelmään siinä missä sanoitan rock- ja rap-musiikkiakin. Yllä olevassa soittimessa olevat demot eivät siis edusta koko skaalaa.

Sanoitan paljon biisejä itse itseään säestäville laulajille, mutta toimin sulavasti myös bändiprojektien ulkojäsenenä.

Pääpaino on juuri nyt tämän päivän soundeissa. Ultimaattisena tavoitteena on kuitenkin tehdä ajattomia lauluja, jotka soivat vielä silloinkin kun minua ei enää ole. Koska maailma muuttuu ja soundit sen mukana, on tekemiseni ennen kaikkea sisältölähtöistä. Haluan tehdä kappaleita, jotka toimivat monenlaisina versioina, eri aikakausina ja erilaisina tulkintoina.

Jos kuitenkin olet vihkytynyt johonkin tiettyyn genreen, niin tässä muutamia lyriikoitani tyylilajeittain luokiteltuna:

#POP  #Iskelmä  #EDM  #Punk

Lähetä sävellys sanoitettavaksi

Voit lähettää minulle sähköpostiin melodioita, joihin tarvitsisit tekstiä. Jos ne inspiroivat minua, saatat saada lyriikat biiseihisi hyvinkin nopeasti. Lähetä sävellyksesi mieluiten mp3-tiedostona, jossa on melodia valmiiksi soitettuna, hyräiltynä tai melismoina. Näin pääsen heti työn touhuun, jos sävellys inspiroi.

Pyydä sanoituksia sävellettäväksi

Jos säveltäminen on helpompaa valmiin tekstin pohjalta, pyydä minulta sanoituksia sävellettäväksi. Riippuen kiiretilanteesta, voin ehkä kirjoittaa sinulle tekstiä varta vasten tai antaa pääsyn sanoituspankkiin, josta voit etsiä omaan makuusi sopivia lyriikoita.

Co-writingia Turussa?

Jos liikut Turussa, voimme kokeilla biisintekoa yhdessä myös kasvokkain, esimerkiksi pöytälaatikostani löytyvien sanoitus- ja biisirunkojen pohjalta. Lue lisää co-writingista »

Biisejä levylle tai keikkaohjelmistoon?

Jos olet esiintyjä, mutta et itse tee lauluja, voit silti ottaa yhteyttä ja kertoa millaista materiaalia olet vailla.

Tällöin voimme hyödyntää biisiarkistoani ja voin tarjota sinulle sopivia kappaleita sitä mukaa kun uusia lauluja syntyy. Tarvittaessa voidaan koota projektisi taakse vaikka ihan oma lauluntekijätiimi »

Referenssejä?

Säveltäjäyhteistyökumppaneita matkan varrella on karttunut parisenkymmentä ja sanoittamiani lauluja ovat esittäneet levyillään ja keikoillaan kymmenkunta eri tulkitsijaa.

Lisätietoa:

Yhteistyökumppaneiltani toivon tekemisen paloa ja halua pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Millä laulujen sanoittajat elävät?

Sanoittaja saa tekijänoikeustuloa biisin esityskerroista. Toinen tapa rahoittaa toimintaa ovat tilauspalkkiot.

Tulonlähteet:
  • Tekijänoikeuksista syntyvä tulovirta kustakin biisistä on Suomen markkinoilla hyvin pieni. Kun kappaleita on useiden eri artistien ohjelmistossa, niistä muodostuu kuitenkin jo jotakin.
  • Tilauspalkkio tulee kyseeseen silloin kun biisistä ei ole odotettavissa tekijänoikeustuloa. Tähän kategoriaan kuuluvat ei-keikkailevat artistit, yksityishenkilöt, yritysten mittatilausbiisit sekä teatteri- ja mainosmusiikki).

Kun siis uusia kappaleita syntyy, niistä tehdään Teosto-ilmoitus ja kappaleesta saatavat tekijänosuudet jaetaan puoliksi säveltäjän ja sanoittajan kesken. (Mikäli tekijöitä on enemmän, sovitaan osuudet erikseen. Tavallisesti kaikkien kanssa tasan.)
Kun biisi saa soittoa livekeikoilla, radiossa ja netissä se tuottaa kullekin lauluntekijälle rahaa osuuksiensa mukaisessa suhteessa.

Rahan lähteenä ovat mm. Teoston mekaanisen ja/tai elävän musiikin lisenssimaksut, joten Teostojen osalta varsinainen maksaja on ravintoloitsija, radio, Spotify, YouTube tms.

Mitä sanoitus maksaa? 

Jos biisillä on edellytykset tuottaa teostotuloa, en veloita työstä mitään. Sanoituksen hinta on siis tilaajalle silloin 0e.

Tällöin biisistä tehdään sen valmistuttua asianmukaiset ilmoitukset Teostoon ja Teosto-osuudet jaetaan tekijöiden kesken tasan. Lisäksi edes jonkin seuraavista kriteereistä olisi hyvä täyttyä, jotta sanoituksen tekemisessä ilman erillistä työkorvausta on järkeä.
Kriteerit:
  1. Artisti / bändi tekee keikkaa. 
  2. Artistilla / bändillä on takanaan jokin yhtiö / julkaisusopimus.
  3. Artisti / bändi on todella lahjakas ja motivoitunut ja halukas solmimaan kanssani managerointisopimuksen.

Jos yllä olevista kriteereistä mikään ei täyty, veloitan työstä kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaisen korvauksen. Managerointiasiakkailleni teen sanoitukset lähtökohtaisesti aina veloituksetta.

Lue lisää manageroinnista »

Sanoituksia mittatilaustyönä myös yrityksille ja yksityishenkilöille

Yrityksille ja yksityishenkilöille tehtävät lahja- ja mittatilausbiisit on hinnoiteltu erikseen. Tuotan tällaisiin tarkoituksiin myös kokonaisia musiikkikappaleita. Kappaleesta voidaan tehdä äänite tai se voidaan esittää tilaisuudessasi jonkun artisimme toimesta.

Lue lisää mittatilausbiiseistä »

Hinta?

Kysyminen ei maksa mitään. Säveltäjille ja artisteille teen joskus lyriikoita myös pro bono, edellyttäen että taiteelliset tavoitteet ovat linjassa.

Katso hintaOta yhteyttä »