🎨 Grafiikat

Graafinen suunnittelu + palvelumuotoilu herättävät sisällöt henkiin ja antavat sanoille kasvot.


Graafinen suunnittelija SAKO Samuli Koivulahti:
Ensivaikutelma on tärkeä ja kuvat kiinnittävät huomion jo ennen kuin asiakas ehtii lukea sanaakaan.

Siksi kuvamateriaaliin ja grafiikkaan kannattaa panostaa.

Design:

Printti:
 • Julisteet 
 • Käyntikortit
 • Promotarrat
 • Teippaukset
 • Levynkannet ja labelit
 • Esitteet ja katalogit
 • Etiketti- ja pakkaussuunnittelu

Digi:
 • Kotisivut 
 • Bannerit 
 • Somekuvasarjat

Kuvaus:
 • Promokuvat esiintyjille 
 • Henkilö- ja tuotekuvaus 
 • Videotuotannot

Kuvaa ja grafiikkaa, joka tukee sisältöä

Sisältö on kingi myös visuaalisessa suunnittelussa. Kun teen kuvaa ja grafiikkaa, pyrin aina siihen, että myös visuaalinen viestintä tukee asiakkaani identiteettiä, viestiä ja tarinaa

Sisältölähtöinen työskentelytapa myös nopeuttaa tekemistä. Esimerkiksi kuvaussessiot ovat tehokkaampia kun mukana on kuvakäsikirjoitus.

Kuviin saadaan myös tarinallistamisen kautta paljon enemmän eloa, kuin valokuvaajan kanssa lonkalta improvisoimalla. 

Kannattaako designista maksaa?

Jos mietit mihin kannattaa euronsa sijoittaa, niin on tiettyjä asioita, joissa peräänkuulutan aidon suunnittelutyön puolesta. Yksi sellainen asia on esimerkiksi logosuunnittelu, jossa kyse on yrityksen tärkeimmästä graafisesta työkalusta.

Sen sijaan esimerkiksi verkkosivuissa jo pelkästään tekninen kehitys aiheuttaa sen, että ne joka tapauksessa vanhenevat parissa vuodessa. Lisäksi on hulluutta ylläpitää staattista sivustoa ja olla muokkaamatta sisältöjä asiakkaiden käyttökokemuksen perusteella kun muuttuvien sivustojen tekeminen sapluunataittona on nykyään niin helppoa.

Printtipuolella taas design on niin halpaa, että sitä kannattaa myös vaatia. Painotalojen duuneissa se usein sisältyy jopa hintaan. Mainostoimistoalennus painotöissä on kuitenkin yleensä 20%, joten käyttämällä suunnittelijaa/mainostoimistoa, et silti välttämälttä maksa lopputuotteesta enempää.

Ohessa selostettuna hieman tarkemmin:

1. Logosta kannattaa maksaa

Liian moni yritys antaa yritysidentiteettinsä keskeisimmän ja pysyvimmän ilmentymän amatöörien käsiin. Logo on kuin yrityksen kasvokuva. Se määrittelee ensivaikutelman ja seuraa brändiä kaikkialle.

Koska logo on niin tärkeä ja vaikuttaa yrityksen uskottavuuteen ja maineeseen niin monella tavalla, siinä ei mielestäni tulisi missään tapauksessa säästää.

Historia tuntee kyllä edullisestikin toteutettuja logoprojekteja, mutta tavallisesti niissä on ollut kyseessä jonkun tulevan visionäärin (opiskelijan tai harjoittelijan) hyötykäytöstä. 

2. Verkkosivuissa kannattaa säästää 

Vastaavasti esimerkiksi kotisivut ovat sellainen työkalu, johon yllättävän monet upottavat käsittämättömiä rahasummia vain uudistaakseen ne parin vuoden päästä vanhentuneina. 

Pahimmillaan kotisivuille halutaan liiketoiminnan kannalta turhia asioita jotka pitää koodata sinne erikseen ja sitten kuitenkin markkinoidaan yritystä ihan jossakin muualla, kuten esimerkiksi Linkedinissä tai Facebookissa.

Moni verkkosivujen tekijä kyllä mielellään ottaa tilauksen vastaan, asentelee plugareita ja koodailee omia hilavitkuttimia asiakkaan iloksi, mutta muistaa sitten myös useamman tonnin laskulla, joka usein on kertynyt juurikin niistä tarpeettomista ominaisuuksista.

Herran hallussa on, toimiiko sivustolla se mikä on oikeasti tärkeää. Jos sivustolta jakaa vaikka linkin Facebookiin tai muualle someen, ilmestyvätkö esikatselukuvat ja -tekstit kuten niiden kuuluu, vai loistavatko ne poissaolollaan jos asiakas ei ole osannut niitä erikseen pyytää?

Kustannustehokkain verkkosivusto syntyy siis yleensä template-designina, jolloin sivuston runkona käytetään valmista ja testattua sivupohjaa. Sellaista, josta on jo valmiiksi korjattu yllä olevan kaltaiset puutteet ja jonka hintaluokka on alle 1000 euroa.

Tällaiset valmiisiin sivupohjiin perustuvat yksinkertaiset kotisivut ovat siis useimmille pienyrittäjille se kaikkein kustannustehokkain vaihtoehto. Näin ainakin, jos minä ne teen.

Kevyt sivustorakenne mahdollistaa myös tehokkaamman hakukoneoptimoinnin.

3. Painotuotteissa design on halpaa

Painotuotteiden osalta ollaan jossakin näiden välimaastossa. Tietyt lainalaisuudet toimivat aina, mutta en silti ole koskaan kokenut tarpeelliseksi tehdä useille eri asiakkaille samanlaisia käyntikortteja.

Tämä johtuu siitä, että printissä pienet muutokset ovat helppo toteuttaa käden käänteessä. Riittää kun heilauttaa hiirtä ilman että tarvitsee miettiä miten muutos koodataan lopputulokseen.

Painotuotteiden osalta siis myös design on suhteellisen edullista ja sitä sopii sen vuoksi myös vaatia. Pientä extratyötä vaatii lähinnä aineiston puristaminen painovalmiiksi tiedostoksi. 

Hinta?

 • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran hommia myös pro bono. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

© SAKON STUDIO, 2019.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒