🎨 Logosuunnittelu

Logon suunnittelu alkaa kaivautumalla liiketoiminnan ytimeen. Tarvittaessa piirrän tai vektoroin logoksi oman ideasi. 


Logosuunnittelu: Neljä logoesimerkkiä
Mikään muu yksittäinen asia ei vaikuta brändimielikuvaan yhtä voimallisesti kuin hyvin suunniteltu logo.

Logo on kuin yrityksen kasvot. Se välittää ensimmäisen tunteen siitä, millaisen brändin kanssa ollaan tekemisissä.

Haluatko siis olla:
 1. ystävällinen ja helposti lähestyttävä? 
 2. arvovaltainen ja vakuuttava?
 3. nuorekas ja dynaaminen?
 4. jotain muuta?
Mikäli kyseessä on yrityksen logo, sen ympärille rakentuu tavallisesti myös koko muu graafinen ilme »

Millainen on hyvä logo?

Hyvä logo on uniikki. Sitä ei ole arvottu ilmaisella logogeneraattorilla, eikä se myöskään ole sattumalta valittu kiva fontti, johon on otettu joku outo väri.

Hyvässä logossa jokainen elementti on harkittu ja kuvastaa jollakin tavalla brändiä tai sen toimintaa.

Logo on kaiken visuaalisen brändityön perusta. Se määrittelee ensivaikutelman, joka syntyy ihmiselle, joka ei vielä tiedä brändistäsi mitään. Hyvä logo kertoo yhdellä vilkaisulla mistä on kyse.

Ammattilainen piirtää logon tavanomaisimmin vektorigrafiikkaohjelmalla ja valitsee värisävyt niin, että ne välittävät tunteita, mutta toimivat lisäksi sekä netissä että painettuna. Yleensä hyvä logo on suunniteltu myös niin, että se toimii monessa eri koossa ja kuvaformaatissa.

Logon suunnittelun perusteet

Logon suunnittelu on perustaltaan hyvin käytännön läheistä. Logoa ei tulisi suunnitella vain, jotta brändillä olisi hieno tunnus. Logon tulisi tehdä brändistä myös helpommin muistettava ja välittää juuri niitä mielikuvia, joita brändi haluaa itseensä yhdistettävän.

Toimialan esille tuominen logossa, on useimmiten hyvä idea. Jos se ei laaja-alaisuuden tai muun syyn vuoksi ole mahdollista, tulisi logon silti olla uniikki ja tunnistettava. Ainakin logon tulisi kertoa kuka tai mikä brändi on miehiään.

Graafisen suunnittelun ammattilaiselle logon suunnittelu on sitä helpompaa, mitä tarkemmat reunaehdot työlle annetaan. Näin siksi, että mahdollisuuksia on muuten rajattomasti. Brändinhaltijalta kannattaa kysellä esimerkkejä logoista, jotka erityisesti miellyttävät, mutta yhtä tärkeää on kysyä miksi.

Tarina logon takana on myös tärkeä. Jos minulla on mahdollisuus kuulla brändin koko tarina sen synnystä tähän nimenomaiseen hetkeen, saan usein vangittua siitä jotakin lopputulokseen.

Logon tarkistuslista

Jos sinulla on valmis logo tai idea sellaisesta, testaa läpäiseekö se tämän 10 kohdan tarkistuslistan. Mikäli vastaus jokaiseen kysymykseen on kyllä, pidä ideastasi kiinni.

Jos vastaus useimpiin kohtiin on ei, niin ota uusi suunnittelukierros tai laita viestiä minulle.

Logon tarkistuslista:
 1. Kertooko logo jo yhdellä vilkaisulla mitä myyt?
 2. Välittääkö logo välittömästi myös jonkin tunteen?
 3. Saako logon tekstiosasta helposti selvää?
 4. Onko logo helppo muistaa, mutta silti tarpeeksi uniikki?
 5. Erotuuko logo myös erityisen tummasta tai vaaleasta taustasta?
 6. Saako logosta selvää myös äärimmäisen pienessä koossa?
 7. Näyttääkö logo hyvältä myös neliön mallisessa tai pyöreässä ikkunassa? (Someprofiilit)
 8. Onhan logossa myös kuvaelementti ja toimivatko kuva ja tekstiosa myös erikseen?
 9. Onko logoon valituille värisävyille ja fontille muita peruseita kuin se että ne näyttävät kivalta?
 10. Onko logotiedosto jo vektorimuodossa tai suuressa koossa läpinäkyvällä taustalla? LOGOSUUNNITTELUN 4 PALVELUPAKETTIA

Suunnittelen mielelläni logoja alusta asti, mutta aina ei tarvitse. Jos osa työstä on jo tehty hyvin tai jos tarve oikeasti on vain uudistukselle tai puhtaaksi piirtämiselle, niin teen toki pelkkää viimeistelyäkin.

1. Logon suunnittelu alusta asti

Logoprojekti alkaa aina sinuun ja liiketoimintaasi tutustumisella. Minun on ymmärrettävä brändisi tarina ja päästävä jyvälle siitä mitä kaikkea brändisi edustaa.

Sen jälkeen minun on saatava selville, mitä brändisi haluaa asiakkaiden silmissä olla jatkossa.  

Logon hinta muodostuu ajasta, joka kuluu: 
 • biiffiin ja käymiimme keskusteluihin 
 • toimialatiedon kartuttamiseen ja positointiin
 • logon varsinaiseen suunnitteluun ja piirtämiseen 
 • mahdollisiin korjauskierroksiin 
 • viimeistelyyn.

2. Logon uudistus

Aina logoa ei tarvitse tehdä kokonaan uusiksi. Jos kyse on esimerkiksi vanhasta brändistä ja vanha logo on ollut pitkään käytössä, voi olla parempi uudistaa se vain osittain.

Hyvä idea voi olla esimerkiksi säilyttää logon värimaailma ja muotokieli osittain tai kokonaan, mutta samalla lisätä tai poistaa logosta jotakin oleellista.

Usein alkuperäisessä logossa on hyvä perusidea, mutta tarkempi värimäärittely ja vanhan typografian uudistaminen olisi paikallaan. Joskus logon virkaa hoitaa jokin hauska fontti, joka sellaisenaan ei ole kovinkaan uniikki. Silloin logo suorastaan huutaa seurakseen kuvaelementtiä.

Logon uudistus on yleensä edullisempaa kuin logon suunnitteleminen kokonaan alusta. Usein kuitenkin päädytään luomaan vanhan tilalle lähes kokonaan uusi logo, jossa vanhaa edustavat vain ne asiat, jotka siinä toimivat varauksetta.

Kerro minulle mikä vanhassa on mielestäsi säilyttämisen arvoista ja mikä ei. Jos haluat antaa minulle vapaat kädet, kerro myös siitä.

3. Logon puhtaaksi piirtäminen

Onko sinulla oma logoidea, jonka olet jo piirtänyt paperille ja kaipaisit siitä vain käyttökelpoista versiota? Budjetti alle 200 euroa ja nopeasti valmista? No tottakai onnistuu!

Lähetä piirroksesi minulle, niin piirrän sen uusiksi ja toimitan sen sinulle muodossa, jossa se skaalautuu kaikkiin tarvittaviin kokoihin.

4. Logon vektorointi 

Onko sinulla jo logo, mutta se on sellaisessa muodossa, ettei sillä oikein tee mitään? Lähetä siitä mikä tahansa jäljellä oleva versio minulle vektoroitavaksi.

Teen logostasi vektoroidun version, jolloin logon muoto ei enää ole sidottu mihinkään kokoon. Vektoroitu logo voidaan tarpeen mukaan venyttää vaikkapa bussin kokoiseksi, ilman että sen laatu kärsii mitenkään.

Samalla voin tietenkin luoda logosta hyvälaatuisen jpg, png, pdf tai muun tiedoston tarpeesi mukaan.

Hinta?

 • Kysyminen on ilmaista ja koen tärkeäksi tehdä jonkin verran hommia myös pro bono. Täällä lisää hinnoittelusta »


Yhteystiedot


Minut tavoittaa parhaiten somesta.
Numerollani toimii myös WhatsApp.

Linkedin Twitter Facebook Blogi

© SAKON STUDIO, 2019.
Viikinkikatu 8, 20460 TURKU
✉ sako@sakonstudio.fi
☎ +358440761669
Liity sisäpiiriin »
🔒