💻 Kotisivut ja sisällöntuotanto edullisesti

Kotisivujen ei tarvitse maksaa omaisuuksia, ainakaan jos et tarvitse perussettiä kummempaa. 


Tietenkin sitä voi pröystäillä ja brassailla kaikenlaisilla hilavitkuttimilla, mutta se on tavallisesti melko turhaa.

Webissä teknologia vanhenee nopeasti ja sivustot joudutaan kuitenkin uusimaan parin kolmen vuoden välein (ellei niitä kehitetä jatkuvasti).

Yksinkertainen sivusto palvelee parhaiten

Useimmille pienyrittäjille riittää yksinkertaiset kotisivut, joista löytyy palvelut ja tuotteet paketoituna niin, että ne on helppo ostaa. Simple is beautiful.

Simppelit sivut ovat myös kevyitä, jolloin ne latautuvat nopeasti eri laitteilla, kuten tietokoneella, tabletilla tai puhelimella.

Jotkut vetoavat mm. Googlen laatukriteereihin ja veloittavat sen perusteella sivustojen tekemisestä enemmän rahaa. Pääasiassa sivustot kuitenkin menestyvät sitä paremmin mitä yksinkertaisemmat ja intuitiivisemmat ne ovat.

Simppeliä on myös helpompi tehdä, joten yksinkertaisen sivuston teettäminen tuntiveloituksella on paljon halvempaa kuin monimutkaisen kyhäelmän luominen.

Verkkosivujen sisältöön ja kuviin kannattaa panostaa 

Jos olet hankkimassa ensimmäistä sivustoasi, suosittelen lämpimästi sijoittamaan vähintään 70% sivuston hinnasta sisällöntuotantoon ja laadukkaisiin valokuviin.

Hyvä sisältö ei vanhene ja sitä voi käyttää monessa eri paikassa. Monet asiakkaani, joille olen kirjoittanut verkkotekstiä, käyttävät sitä myös muualla. Vanhimmat kirjoittamani markkinointitekstit ovat pyörineet verkossa jo ainakin 7 vuotta.

Kunnolla hiottu markkinointiteksti tuo huomattavasti paremmin kauppaa kuin muutama ranskalainen viiva.

Myös kuvat ovat tärkeitä, eikä ammattikuvaajan käyttäminen ole edes kovin kallista, ainakaan jos tilaat kuvatkin meiltä. (Toki voidaan käyttää myös omiakin kuvianne.)

Simppeliä sivustoa on helppo kehittää edelleen

Sivustoa kannattaa ajan kanssa kehittää web-analytiikasta saatavien tietojen pohjalta. (Kun teen sivustoja, sisältyy Search Consolen ja Goole Analyticsin asennus aina hintaan.)

Monien asiakkaideni kanssa on sovittu, että teen sivustoihin esimerkiksi sisältöanalyysin puolivuosittain.

Katson mm:
  • millä hakutermeillä sivusto löytyy Googlesta
  • millä se voisi löytyä paremmin 
  • millaisia asioita ihmiset sivustolta etsivät. 

Analytiikasta tekemieni johtopäätösten pohjalta teen ehdotuksia sisältömuutoksista- ja lisäyksistä tarpeen mukaan. Näin saitti ei pääse vanhenemaan ennen aikojaan ja sivustoa tulee kehitettyä tavalla, josta on todellista hyötyä.

Hinta?

Verkkosivuprojektista kannattaa pyytää projektikohtainen tarjous. Sivuston tekeminen, valokuvaus ja sisällöntuotto ovat tuntityötä. Projektin maksimihinta voidaan määritellä etukäteen.