Sanoittaja

Jos etsit sanoittajaa lauluillesi tai pohdit kuinka saada omia biisejäsi eteenpäin, saavuit ehkä juuri oikeaan paikkaan. Autan mielelläni.


Sanoittaja Samuli Koivulahti
Sanoittajan työkaluja ovat tarinat, metaforat, interteksuaaliset viittaukset, riimit, alkusoinnut, erilaiset poljennot ja monet muut kielelliset ja dramaturgiset jipot. Kaiken ytimessä on kuitenkin sanomisen tarve, kirjoittamisen palo ja yleensä jokin tunnetila.

Kun teen sanoitusta valmiiseen melodiaan on tehtäväni konkretisoida ja tehdä näkyväksi niitä tunnetiloja, jotka sävellyksessä ovat jo sisäänrakennettuina. Se vaatii ihan omanlaistaan herkkyytä ja taitoa kuulla instrumenttien läpi.

Sen lisäksi että sanoitan valmiita melodioita teen paljon myös ns. blanko-tekstejä sävellettäväksi. Joitakin sellaisiakin tekstejäni on sävelletty, joita ei ole alkuaan tarkoitettu lauluteksteiksi vaan runoiksi. Niistäkin on syntynyt ihan mielenkiintoisia tuotoksia. Sanoittaja siis on tässä tapauksessa myös runoilija.

Millaista musiikkia sanoitan?

Pidän akustisesta ja vähäeleisestä musiikista, trubaduureista ja laulaja-lauluntekijöistä, mutta myös tarttuvista biiteistä, oivaltavista soundeista ja koukuista jotka jäävät päähän soimaan.

En ole vain yhden genren sanoittaja. Kirjoitan lyriikoita pop-iskelmään siinä missä sanoitan rock- ja rap-musiikkiakin. Pääpaino on tämän päivän soundeissa, mutta ultimaattisena tavoitteena olisi tehdä ajattomia lauluja, jotka soivat vielä silloinkin kun minua ei enää ole.

Koska maailma muuttuu ja soundit sen mukana, on tekemiseni ennen kaikkea sisältölähtöistä. Haluan tehdä kappaleita, jotka toimivat monenlaisina versioina, eri aikakausina ja erilaisina tulkintoina.

Sydämeni sykkii erityisesti musiikkiprojekteille, joissa saan kirjoittaa sanoituksia suoraan laulajan suuhun. Kokemukseni mukaan parhaat biisit syntyvät kolmikantana laulaja-sanoittaja-säveltäjä -yhteistyön kautta, siten että myös solisti on jollakin tavalla mukana biisintekoprosessissa. Joidenkin laulajien kanssa yhteistyösuhdetta voisi kuvailla jopa symbioottiseksi.

Koska en itse esiinny, mutta haluan biisini julki, toivon että artistiyhteistyökumppaneillani olisi aina kova halu päästä keikoille ja saada ääntään kuuluviin. Niissä asioissa voin ehkä myös auttaa taustavaikutajan ja managerin ominaisuudessa.

Miten tekisimme biisiyhteistyötä?

Jos asut kauempana, voit lähettää minulle sähköpostiin melodioita joihin tarvitsisit tekstiä. Jos ne inspiroivat minua, saatat saada lyriikat sävellyksiisi hyvinkin nopeasti.

Jos olet esiintyvä säveltäjä tai lauluntekijä ja liikut Turussa, voimme kokeilla biisintekoa yhdessä kasvokkain esim. pöytälaatikostani löytyvien sanoitus- ja biisirunkojen pohjalta. Olen avoin myös muille työtavoille ja ehdotuksille, mutta nämä ovat yleisimmät mallit, joilla hommia on tehty.
  1. Säveltäjä: Lähetä sävellyksestäsi mp3-tiedosto, jossa on melodia valmiiksi soitettuna, hyräiltynä tai melismoina. Voit myös kysellä vapaita sanoituksia sävellettäväksi.
  2. Laulaja: Lähetä ääninäyte, kerro projektistasi ja kysy voinko järjestää co-writing session, jossa tekisimme yhdessä biisejä kolmikantana (sanoittaja-säveltäjä/tuottaja-laulaja).
Jos olet esiintyjä, mutta et itse tee lauluja, voit silti ottaa yhteyttä ja kertoa millaista materiaalia olet vailla. Tällöin voimme hyödyntää biisiarkistoani ja voin tarjota sinulle sopivia kappaleita sitä mukaa kun uusia lauluja syntyy.

Jos inspiroidun äänestäsi, saatan myös kirjoittaa uutta materiaalia suoraan sinun suuhusi.

Referenssejä sanoittajana?

Säveltäjäyhteistyökumppaneita matkan varrella on karttunut parisenkymmentä ja sanoittamiani lauluja ovat esittäneet levyillään ja keikoillaan kymmenkunta eri tulkitsijaa.

Teen musiikin parissa paljon muutakin kuin vain pelkkää tekstiä, mutta kaiken ytimessä on sisäinen pakko ilmaista itseään ja luoda jatkuvasti jotakin uutta.
Yhteistyökumppaneiltani toivon samankaltaista tekemisen paloa ja halua pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Sparraava haamukirjoittaja

Jos olet itsekin sanoittaja tai haaveilet sanoittajan urasta, autan mielelläni hiomaan tekstejäsi ja taitojasi paremmiksi. Tekemisen ja vuorovaikutuksen kautta on myös mahdollisuus oppia sanoittamisesta lisää.

Tällöin teen hommaa tuntilaskutuksella ja mieluiten kasvokkain. Tarvittaessa sparraus toki onnistuu myös videoyhteyden kautta tai suoraan Google Docsissa tai One Drivessa. Hinta palvelulle on 25e/h. (Tekijänoikeudet jäävät tällöin aina kokonaisuudessaan asiakkaalle ja minusta tulee pelkkä haamukirjoittaja.)

Mitä sanoittaja veloittaa? 

Vaihtoehtoja on karkeasti ottaen kolme:
  1. Sanoittaja tekee veloituksetta, kun tilaaja on artisti, joka aikoo esittää kappaleita keikoillaan tai mahdollisesti joskus levyttää biisin. Hyvä kappale tuottaa kuitenkin soittokertojen myötä teostotuloa pitkässä juoksussa ja se on sitten sitä palkkaa mitä sanoittaja saa. 
  2. Sanoittaja tekee veloituksetta, kun tilaaja on säveltäjä, musiikkituottaja tai kustantaja, joka pyrkii johdonmukaisesti löytämään kappaleelle tulkitsijoita ja tarjoamaan niitä eteenpäin. Tällöinkin sanoittaja saa kappaleen menestyessä teostotuloja myöhemmin. 
  3. Sanoittaja veloittaa 25e/h, kun tilaaja on yritys tai yksityishenkilö, joka haluaa biisin lähinnä omaan käyttöönsä tai kun kyse on jonkun toisen tekemän tekstin korjailusta ja parantelusta ilman odotettavissa olevia tekijänoikeustuloja. Kauttani voi myös tilata kokonaisen biisin. (Pyydä tarjous niin arvioin kuluvan ajan etukäteen!)
Kerro minulle omasta projektistasi ja kysy rohkeasi lisää!

Yhteystiedot