Sanoittaja

Etsitkö sanoittajaa lauluillesi tai pohditko kuinka voisit työstää omia biisejäsi eteenpäin? Saavuit ehkä juuri oikeaan paikkaan.


Sanoittaja Manageri
Sanoittajan työkaluja ovat tarinat, metaforat, interteksuaaliset viittaukset, riimit, alkusoinnut, erilaiset poljennot ja monet muut kielelliset ja dramaturgiset jipot. Kaiken ytimessä on kuitenkin sanomisen tarve, kirjoittamisen palo ja yleensä jokin tunnetila.

Sanoittaminen on parhaimmillaan myös opettavainen matka omaan itseen ja cowriting-projekteissa myös artistin ja/tai säveltäjän mielenmaisemaan.

Sanoittaja konkretisoi abstraktiot

Kun teen sanoitusta valmiiseen melodiaan on tehtäväni konkretisoida ja tehdä näkyväksi niitä tunnetiloja, jotka sävellyksessä ovat jo sisäänrakennettuina. Se vaatii ihan omanlaistaan herkkyyttä ja taitoa kuulla instrumenttien läpi.

Sen lisäksi että kirjoitan sanoituksia valmiisiin melodioihin teen myös ns. blanko-tekstejä sävellettäväksi.

Joitakin sellaisiakin tekstejäni on sävelletty, joita ei ole alkuaan tarkoitettu laululyriikaksi vaan runoiksi. Niistäkin on syntynyt ihan mielenkiintoisia tuotoksia. Sanoittaja siis on tässä tapauksessa myös runoilija.

Millaista musiikkia sanoitan?

Pidän akustisesta ja vähäeleisestä musiikista, trubaduureista ja laulaja-lauluntekijöistä, mutta myös tarttuvista biiteistä, oivaltavista soundeista ja koukuista jotka jäävät päähän soimaan.

Hyvä musiikki on mielestäni parasta livenä ja nautin suuresti siitä kun saan kuulla tekemiäni lauluja erilaisina versiointeina. Oheisessa SoundCloud-playerissa muutamia raakademoja tekemistämme lauluista.Vaikka ylläolevassa soittimessa on ehkä havaittavissa jonkinlaisia painotuksia, en kuitenkaan ole vain yhden genren sanoittaja. Teen lyriikoita pop-iskelmään siinä missä sanoitan rock- ja rap-musiikkiakin. Toimin myös sulavasti bändiprojektien ulkojäsenenä ja tuttua on myös ihan oikea ja konstailematon suomipunk.

Pääpaino juuri nyt on tämän päivän soundeissa, mutta ultimaattisena tavoitteena olisi tehdä ajattomia lauluja, jotka soivat vielä silloinkin kun minua ei enää ole. Koska maailma muuttuu ja soundit sen mukana, on tekemiseni ennen kaikkea sisältölähtöistä. Haluan tehdä kappaleita, jotka toimivat monenlaisina versioina, eri aikakausina ja erilaisina tulkintoina.

Miten tekisimme biisiyhteistyötä?

Jos asut kauempana, voit lähettää minulle sähköpostiin melodioita joihin tarvitsisit tekstiä. Jos ne inspiroivat minua, saatat saada lyriikat sävellyksiisi hyvinkin nopeasti.

Jos olet esiintyvä säveltäjä tai lauluntekijä ja liikut Turussa, voimme kokeilla biisintekoa yhdessä kasvokkain cowrittaamalla esim. pöytälaatikostani löytyvien sanoitus- ja biisirunkojen pohjalta.

Olen avoin myös muille työtavoille ja ehdotuksille, mutta nämä ovat yleisimmät mallit, joilla hommia on tehty:
  1. Säveltäjä: Lähetä sävellyksestäsi mp3-tiedosto, jossa on melodia valmiiksi soitettuna, hyräiltynä tai melismoina. Voit myös kysellä vapaita sanoituksia sävellettäväksi.
  2. Laulaja: Lähetä ääninäyte, kerro projektistasi ja kysy voinko järjestää co-writing session, jossa tekisimme yhdessä biisejä kolmikantana (sanoittaja-säveltäjä/tuottaja-laulaja).
Jos olet esiintyjä, mutta et itse tee lauluja, voit silti ottaa yhteyttä ja kertoa millaista materiaalia olet vailla. Tällöin voimme hyödyntää biisiarkistoani ja voin tarjota sinulle sopivia kappaleita sitä mukaa kun uusia lauluja syntyy.

Sydämeni sykkii erityisesti musiikkiprojekteille, joissa saan kirjoittaa sanoituksia suoraan laulajan suuhun. Kokemukseni mukaan parhaat biisit syntyvät kolmikantana laulaja-sanoittaja-säveltäjä -yhteistyön kautta, siten että myös solisti on jollakin tavalla mukana biisintekoprosessissa. Joidenkin laulajien kanssa yhteistyösuhdetta voisi kuvailla jopa symbioottiseksi.

Jos inspiroidun äänestäsi tai sävellyksestäsi, oikeat sanat saattavat syntyä hyvinkin nopeasti.

Referenssejä?

Säveltäjäyhteistyökumppaneita matkan varrella on karttunut parisenkymmentä ja sanoittamiani lauluja ovat esittäneet levyillään ja keikoillaan kymmenkunta eri tulkitsijaa.

Teen musiikin parissa paljon muutakin kuin vain pelkkää tekstiä, mutta kaiken ytimessä on sisäinen pakko ilmaista itseään ja luoda jatkuvasti jotakin uutta.
Yhteistyökumppaneiltani toivon tekemisen paloa ja halua pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Sanoituksia rustaava indie-manageri

Oma roolini lauluntekijänä on nimenomaan sanoitusten tekeminen ja melodioiden idoiminen. Sävellystyö siitä eteenpäin ja sovittaminen, miksaus jne. ovat asioita, joihin tarvitsen kumppaneita.

Koska en itse esiinny, mutta haluan biisini julki, toivon että artistiyhteistyökumppaneillani olisi aina kova halu päästä keikoille ja saada ääntään kuuluviin.

Niissä asioissa voin ehkä myös auttaa taustavaikuttajan ja managerin ominaisuudessa »

Mitä laulun sanoitus maksaa? 

Sanoituksen hinta on tilaajalle 0e, kunhan biisille aiotaan saada esityskertoja ja siitä tehdään asianmukaiset ilmoitukset Teostoon. (Teostovapaat projektit katsotaan erikseen.)

Sanoittajan palkkaa ovat siis normaalitilanteessa tekijänoikeustulot. Kun uusia kappaleita syntyy, niistä tehdään Teosto-ilmoitus ja kappaleesta saatavat tekijänosuudet jaetaan puoliksi säveltäjän ja sanoittajan kesken. (Mikäli tekijöitä on enemmän, sovitaan osuudet erikseen.)

Kun biisi saa soittoa livekeikoilla, radiossa ja netissä se tuottaa kullekin lauluntekijälle rahaa osuuksiensa mukaisessa suhteessa. (Rahan lähteenä ovat mm. Teoston mekaanisen ja/tai elävän musiikin lisenssimaksut, joten maksaja on lopulta ravintoloitsija, radio, Spotify tms.).

Erilaisia tilanteita on pääsääntöisesti kolme: 
  1. Tilaaja on artisti, joka aikoo esittää kappaleita keikoillaan tai mahdollisesti joskus levyttää biisin. Hyvä kappale tuottaa kuitenkin soittokertojen myötä teostotuloa pitkässä juoksussa ja se on sitten sitä palkkaa mitä sanoittaja saa. » EI VELOITUSTA
  2. Tilaaja on säveltäjä, musiikkituottaja tai kustantaja, joka pyrkii johdonmukaisesti löytämään kappaleelle tulkitsijoita ja tarjoamaan niitä eteenpäin. Tällöinkin sanoittaja saa kappaleen menestyessä teostotuloja myöhemmin. » EI VELOITUSTA
  3. Tilaaja on yritys tai yksityishenkilö, joka haluaa sanoituksen (tai kokonaisen biisin) lähinnä omaan käyttöönsä tai kyse on haamukirjoittamisesta tai jonkun toisen tekemän sanoituksen korjailusta ja parantelusta ilman odotettavissa olevia tekijänoikeustuloja. » 25e/h
Kerro minulle omasta projektistasi ja kysy rohkeasi lisää!

Yhteystiedot


*Postituslistalle liittyminen ei sido sinua mihinkään. Lisätietoa »


Facebook Linkedin Twitter Blogi