Sanoittaja

Jos etsit sanoittajaa lauluillesi tai pohdit kuinka saada omia sanoituksiasi eteenpäin, saavuit ehkä juuri oikeaan paikkaan. Autan mielelläni.

Sanoittajan työkaluja ovat tarinat, metaforat, interteksuaaliset viittaukset, riimit, alkusoinnut, erilaiset poljennot ja monet muut kielelliset ja dramaturgiset jipot. Kaiken ytimessä on kuitenkin sanomisen tarve, palo ja yleensä jokin tunnetila.

Kun teen sanoitusta valmiiseen melodiaan on tehtäväni konkretisoida ja tehdä näkyväksi niitä tunnetiloja, jotka sävellyksessä ovat jo sisäänrakennettuina. Se vaatii ihan omanlaistaan herkkyytä ja taitoa kuulla instrumenttien läpi.

Sen lisäksi että sanoitan valmiita melodioita teen paljon myös ns. blanko-tekstejä sävellettäväksi. Joitakin sellaisiakin tekstejäni on sävelletty, joita ei ole alkuaan tarkoitettu lauluteksteiksi vaan runoiksi. Niistäkin on syntynyt ihan mielenkiintoisia tuotoksia.

Millaista musiikkia sanoitan?

En ole rajoittanut tekemistäni mihinkään yksittäiseen genreen. Kirjoitan mielelläni popiskelmää siinä missä rokkia ja räppiäkin. Pääpaino on kuitenkin tämän päivän musiikissa. Vähemmän kaupallisetkin projektit saattavat innostaa, jos niihin liittyy suuri taiteellinen kunnianhimo ja/tai tekemisen meininki.

Sydämeni sykkii erityisesti musiikkiprojekteille joissa voin kirjoittaa sanoituksia suoraan artistin suuhun.

Projektien suuruusluokka ei kiinnosta, ambitio kylläkin. Toivoisin, että artistiyhteistyökumppaneillani olisi kova halu päästä keikoille ja saada ääntään kuuluviin. Niissä asioissa voin ehkä myös auttaa.

Pidän akustisesta ja vähäeleisestä musiikista, trubaduureista ja laulaja-lauluntekijöistä, mutta myös tarttuvista biiteistä, oivaltavista soundeista ja koukuista jotka jäävät päähän soimaan.

Miten tekisimme biisiyhteistyötä?

Jos asut kauempana, voit lähettää minulle sähköpostiin melodioita joihin tarvitsisit tekstiä. Jos ne inspiroivat minua, saatat saada lyriikat sävellyksiisi hyvinkin nopeasti.

Jos olet esiintyvä säveltäjä tai lauluntekijä ja liikut Turussa, voimme kokeilla biisintekoa myös yhdessä kasvokkain esim. pöytälaatikostani löytyvien sanoitus- ja biisirunkojen pohjalta.

Jos olet esiintyjä, mutta et itse tee lauluja, voit silti ottaa yhteyttä ja kertoa millaista materiaalia olet vailla, jotta voin tarjota sinulle sopivia kappaleita sitä mukaa kun niitä syntyy. Jos inspiroidun äänestäsi, saatan myös kirjoittaa uutta materiaalia suoraan sinun suuhusi ja tarvittaessa luonani voi myös äänittää demoja.

Sanoittajien sparraus ja haamukirjoittaminen

Autan mielelläni myös muita kirjoittajia heidän omien sanoitusten viimeistelyssä ja ideoinnissa. Samalla on tekemisen ja vuorovaikutuksen kautta mahdollisuus oppia sanoittamisesta lisää.

Tällöin teen hommaa tuntilaskutuksella ja mieluiten kasvokkain. Tarvittaessa sparraus onnistuu myös videoyhteyden kautta tai suoraan Google Docsissa tai One Drivessa. Hinta palvelulle on 25e/h. (Tekijänoikeudet jäävät tällöin aina kokonaisuudessaan asiakkaalle ja minusta tulee pelkkä haamukirjoittaja.)

Referenssejä sanoittajana?

Säveltäjäyhteistyökumppaneita matkan varrella on karttunut parisenkymmentä ja sanoittamiani lauluja ovat esittäneet levyillään ja keikoillaan kymmenkunta eri tulkitsijaa.

Teen musiikin parissa paljon muutakin kuin vain pelkkää tekstiä, mutta kaiken ytimessä on sisäinen pakko ilmaista itseään ja luoda jatkuvasti jotakin uutta.
Yhteistyökumppaneiltani toivon samankaltaista tekemisen paloa ja halua pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

Mitä sanoittajan työ maksaa? 

Vaihtoehtoja on karkeasti ottaen kolme:
  1. Sanoittajan työ on ilmaista, jos tilaaja on artisti, joka aikoo esittää kappaleita keikoillaan tai mahdollisesti joskus levyttää biisin. Hyvä kappale tuottaa kuitenkin soittokertojen myötä teostotuloa pitkässä juoksussa ja se on sitten sitä sanoittajan palkkaa. 
  2. Sanoittajan työ on ilmaista, jos tilaaja on säveltäjä, musiikkituottaja tai kustantaja, joka pyrkii johdonmukaisesti löytämään kappaleelle tulkitsijoita ja tarjoamaan niitä eteenpäin. 
  3. Sanoittajan työ maksaa 25e/h, jos tilaaja on yritys tai yksityishenkilö, joka haluaa biisin lähinnä omaan käyttöönsä tai jos kyse on jonkun toisen tekemän tekstin korjailusta ja parantelusta ilman tekijänoikeusosuuksia. Minun kauttani voi tilata myös kokonaisen biisin. (Pyydä tarjous niin arvioin kuluvan ajan etukäteen!)
Kerro minulle omasta projektistasi ja kysy rohkeasi lisää!

Yhteystiedot