Manageri bändille tai artistille

Manageri musiikkialalla voi olla tarpeen kun tuntuu, että homma pitäisi viedä niin sanotusti nextille levelille, mutta omat rahkeet eivät yksin siihen riitä.


Indie-manageri Samuli Koivulahti
Tarvitset ehkä jonkun, joka osaa ohjata tekemään oikeita asioita ja kykenee puheiden lisäksi myös antamaan jotain konkreettista sanojensa jatkeeksi.

Jonkun, joka uskoo sinuun myötä ja vastamäessä, eikä ole tilivelvollinen kenellekään muulle kuin sinulle.

Jonkun, jonka kanssa voit sparrata ideoita ja miettiä musiikillista tulevaisuuttasi kohottavassa hengessä. Jonkun jolla on projektiosaamista, luovaa pelisilmää ja kyky saada asioita aikaiseksi vaikka budjetti olisikin vain muutamia kymppejä.

Olisi ehkä hyvä, jos sinulla olisi tukenasi itsenäisesti toimiva manageri, joka ajaisi kaikissa tilanteissa vain sinun etuasi. Manageri, joka voisi olla valmis rakentamaan kanssasi artistiuraa jopa lähes nollatilanteesta. Manageri, jonka työtehtäviin kuuluisi auttaa sinut niin pitkälle, kuin rahkeesi vain riittävät.

Managerin työtehtävät?

Managerin työtehtävät voivat pitää sisällään mitä tahansa asioita, joilla pyritään auttamaan esiintyjää taiteilijaurallaan eteenpäin. Osa toimii enemmän juristimaisessa roolissa, osa tekee lähes pelkästään keikkamyyntiä ja joku toinen manageri voi olla guru vaikkapa taloushallinnossa ja esiintyjän laskutusta, budjetointia ja verotusasioita.

Omaa erityisosaamistani ovat sisältömarkkinointi ja cowriting.

Minä olen se henkilö, joka päivittelee reaaliaikaisesti artistin some-profiileita vaikkapa TV-lähetyksen aikana, kun taiteilija itse keskittyy esiintymiseen. Huolehdin myös usein siitä, että sisältöä tuotetaan tasaisesti eri somekanaviin, blogiin ja kirjoittelen tarvittaessa tiedotteita medioille.

Sisällöntuotannon ja tiedotuksen ohella tämä indie-manageri auttaa keikkasettien koostamisessa, rakentelee kotisivuja, ottaa promokuvia, videokuvaa esiintymisiä, jeesaa sopimusasioissa, markkinoinnissa ja toimii tarvittaessa vaikka roudarina. Usein osallistun myös konkreettisesti biisien tekemiseen.

Lähtökohtana on että kaikki osaaminen laitetaan peliin, mutta samaa edellytän myös artistilta. Se millä tahdilla ja teholla hommia paiskitaan riippuu yhdessä sovituista tavoitteista.

Mikä erottaa minut muista managereista?

Manageroinnin ohella olen myös sanoittaja. Tästä johtuen artistirosterini koostuu pääasiassa laulajista, jotka esittävät keikoillaan (covereiden ohella) minunkin sanoittamiani kappaleita.

Co-writing on projekteissani yleensä keskeinen osa artistiyhteistyötä ja manageroitavakseni on sen vuoksi valikoitunut erityisesti sävellystaitoisia laulaja-lauluntekijöitä.

Pelkästään hyvä soundi ei vielä riitä, vaan oleellista on että myös kemiat pelaavat. Olen kiinnostunut ensisijaisesti sellaisista laulajista, joiden kanssa uskon pystyväni luomaan yhteistyösuhteen, jossa 1+1= enemmän kuin kaksi. 

Tapani toimia managerina musiikkiprojekteissa on konsultoiva ja vuorovaikutteinen. Suosin marssijärjestystä, jossa pallottelemme ideoita, minä ehdotan asioita mutta artisti itse viimekädessä päättää mitä toteutetaan.

Manageri-artistiyhteistyön lähtökohdat

Kaiken tekemisen keskiössä on aina laulajan tahtotila, yhdessä valitut biisit ja näistä johdetut yhteiset tavoitteet. Useimmiten pyrkimyksenä on myös se, että esiintyjä pystyisi tulevaisuudessa elättämään itsensä keikkailemalla (ainakin jollain tasolla).

Pienemmätkin tavoitteet ovat toki täysin ok. Oleellista on, että jo alussa tiedetään mitä lopussa halutaan ja jos tavoitteet muuttuvat matkalla, suunnitelmaa päivitetään. Optimaalisessa tilanteessa laulaja tietää jo ensimmäisessä tapaamisessamme mitä hän haluaa ja minun tehtäväni on siitä eteenpäin selvittää miten siinä onnistutaan.

Manageri-artistiyhteistyön käynnistämisessä toistuvat yleensä pääpiirteittäin seuraavat vaiheet:

  1. Nykytilanteen kartoitus ja tavoitteiden asettaminen. Missä ollaan ja mihin halutaan päästä?
  2. Sidosryhmien kartoitus. Keitä muita tarvitaan (keikkamyyjä, tuottaja, soittajia bändiin)?
  3. Projektisuunnitelman tekeminen. Teemme selkeän suunnitelman johon kirjataan väli- ja päätavoitteet sekä ne askelmerkit, joita seuraamalla pääsemme lähemmäs yhteistä päämäärää. 
  4. Toteutus. Ryhdymme järjestelmällisesti työskentelemään sovittujen päämäärien eteen, yhdessä. 

Mikäli sinulla on unelma artistiudesta, manageri puuttuu ja uskot tarvitsevasti apua artistiurasi eteenpäin viemisessä, lähetä minulle näyte laulustasi (saa olla vaikka huonolaatuinen kännykkädemo). Se voi olla elämäsi paras päätös.

Tältä näyttää tämänhetkinen artistirosterini »

Yhteystiedot


*Postituslistalle liittyminen ei sido sinua mihinkään. Lisätietoa »


Facebook Linkedin Twitter Blogi