Hyvitysmaksut ovat kätevä keppihevonen hinnankorotuksille!

Minun boikottilistalleni pääsivät juuri äsken ainakin Veikon Kone, Expert, Musta Pörssi ja Tekniset. 

Tämän Aamulehdessä 12.12.2011 olleen mielipidekirjoituksen perusteella nimittäin vaikuttaa siltä, että Arni Ekholm, Markku Saranpää, Kari Karipuu ja Leena Havikari sekä Seppo Kokkola* aikovat käyttää mahdollista hyvitysmaksun laajempaa ulottuvaisuutta keppihevosena lähes 20% hinnankorotuksille ja vipuvartena YT-neuvotteluille! 

PS: Jos nyt luonnoksena oleva asetus toteutuu, se merkitsi kuluttajalle sitä, että uuden älypuhelimen hinta kallistuisi muistin koon perusteella jopa 1,5-4€. Tämä selkeästi edellyttää 20% hinnankorotuksia?! Ja hyvitysmaksuthan ovat turhia, kun ne menee vaan sinne teostomafian pohjattomaan kassaan, eikös juu?!
Suurin osa hyvitysmaksuvaroista tilitetään suorina korvauksina oikeudenhaltijoille. Loppuosa käytetään oikeudenhaltijoiden yhteisiin tarkoituksiin mm. tukina LUSESin eli Luovan Säveltaiteen Edistämissäätiön kautta!
Kiitos vaan: Veikon Kone, Expert, Musta Pörssi ja Tekniset. Kiitän myös tulevien ex-työntekijöidenne puolesta! ;-)

*On siinä oikein viisasten kerho: Kehtaavatkin suoltaa moista propagandaa ja oikein ryhmätyönä! :D

11 kommenttia :

tpi kirjoitti...

Kyllä ne ovat turhia. Esim minulla ei ole kännykässä tai tietokoneen millään levyllä ainotakaan Teostoon kuuluvan muusikon ainoatakaan tuotosta. Ja joudun niitä maksuja maksamaan. Vinkkinä muuten, tilatkaa Saksasta tyhjät dvd-levyt + kiintolevyt + digiboksit. Ei mene teostoveroa.

Koivulahti kirjoitti...

Kun tilaat yllämainitut vehkeet saksasta, säästät suurimmaksi osaksi pelkässä alv:ssä ja silloinkin olet piirun verran lain väärällä puolella ;-)

Niin tai näin: Valheellisen tiedon levittäminen tuolla tavalla kuin tuossa kuvan tekstissä, on mielestäni ihan silkkaa propagandapopulismia ja röyhkeää ihmisten harhaanjohtamista.

Kun prosenttiluvut on päin honkia ja pelotellaan työpaikkojen menettämisellä (vääriin lukuihin nojaten), niin se on kyllä niin ala-arvoista toimintaa, etten kehtaisi itseäni heidän housuissaan enää ihmiseksi kutsua.

tpi kirjoitti...

Joo varmaan on alvista kiinni, kun Saksasta saa tyhjiä dvd-levyjä noin 20 senttiä/kpl, kun Suomessa pelkkä hyvitysmaksu on absurdi 60 senttiä. Eli kolme kerta enemmän kuin koko levyn vähittäisyyntihinta.

tpi kirjoitti...

Samoin tein voit perustella mikä on logiikka digitallentimien hyvintysmaksulla. Niitä käytetään lähes yksinomaan katselunsiirtoon. Ylittää kyllä maallisen ymmärräyksen, miksi suorana katsottava ohjelma (josta tekijänoikeusmaksut on maksettu) on ok, mutta kun katsoo sen saman ohjelman puoli tuntia myöhemmin digiboksin kiintolevyltä, niin toiminta on kaaaameeeeaa tekijänoikeuksien väärinkäyttöä jossei asiasta makseta.

Koivulahti kirjoitti...

Toi digitallennin-homma kuulostaa ihan apsurdilta minunkin korvaan, mutta voisitko viitata johonkin lähteeseen tuossakin asiassa, niin tiedetään millaisista summista(kin) puhutaan.

Samoin olisi kiva kuulla ja nähdä, mihin nuo Saksan maan hintatiedot ja jakaumat verojen ja muiden osalta perustuu?

(20 sentin kappalehinta veroineen, ei kuulosta enää kannattavalta liiketoiminnalta mitenkään päin, edes tukkurille).

tpi kirjoitti...

Saksan hintoja:

"laatulevyt":
http://www.cdrohlinge24.de/maxellgoldprofessionaldvdr47gb16x100pcs-p-5517.html?cPath=4828_206_812
Maxell GOLD Professional DVD-R 4.7 GB 100 kpl 22,99€, eli siis noin 23 senttiä/kpl.

"Noname"-levyt:
http://www.cdrohlinge24.de/intensodvdr47gb16x600pcsincakebox-p-7447.html?cPath=4828_206_812
600 kpl 109 €, eli ale 11 senttiä kappale.

Verbatimen levyjä saa 600 kpl erässä 14 senttiä/kpl.
Noissa hinnoissa on siis Saksan alvit mukana, postikulut Suomeen pitää maksaa. En mene vannomaan laskuttavatko tuossa kaupassa ALV-eron Suomen ja Saksan väliltä, joissain kaupoissa menee niin, se lisää joitain prosentteja hintaan.

Wikipedian
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yksityisen_kopioinnin_hyvitysmaksu
mukaan DVD:ltä menee Suomessa hyvitysmaksua 60 senttiä/levy. Eli pahimmillaan lähes kuusi kertaa enemmän kuin levyn hinta on!
Todennäköisesti teosto tienaisi enemmän pienemmällä maksulla, nykyisellä taksalla täytyy olla joko tietämätön tai idiootti (tai todella kovassa kiireesssä, kerran olen joutunut äkillisen varmuuskopiontitarpeeen vuoksi mökillä ostamaan pakettin teostohinnoiteltuja tyhjiä levyjä. Ainoatakaan Teoston tai minkään muun kopionsuoja-järjeistön alaista tiedostoa ei niille levyillä päätynyt vaan Amerikan tädin 50 vuotta sitten ensimmäisellä Suomen reissullaan tekemiä haastatteluja digitoituna, tästäkin hyvästä pulitin 6 euroa Teostolle), että ostaa Suomesta tyhjiä levyjä.

500 gigan kiintolevytallentimesta menee 21 euroa Teostolle. Aika harvasta digitallentimesta edes pystyy nykyään siirtämään tiedostoja pois, eli siis ajansiirtolaitteistä paljolti on kyse.
Muutenkinn kokoon sidottu hinnoittelu on hiukan erikoista. Vaikka ohjelmia olisi talletettu enemmän, niin ei niden katselu/kulutus mitenkään nouse samassa suhteessa sen talletustilan kanssa.

Koivulahti kirjoitti...

Jep. Noissa pitäisi olla ehdottomasti ylärajat. Musiikkiakaan kun ei kuitenkaan kukaan pysty määräänsä enempää kuuntelemaan, kun vuorokaudessa on keskimäärin vain se 16h hereilläoloaikaa! :D

Itseä tietysti kiinnostaa enemmän se, mitä nuo samat lukemat CD-levyjen kohdalla on, eikä se 20 senttiä (Wikipedian mukaan) kyllä pahalta kuulosta.

Saisivat ruveta vähän tarkemmin tullissa syynäämään tuota sinunkin (ilmeisen usein) tilaamaa postia ;-) Onhan se aika härskiä että joku syö tuolla tavalla kuormasta 50%.

Omasta puolestani kuitenkin annan sen kuitenkin tässä tapauksessa anteeksi, kun kerran käsi sydämellä vannot että kyse on vain varmuuskopiokäytöstä :D

Itse kyllä arvelen, että nämä asiat korjaantuvat hiljalleen ihan itsestään, kun streaming-palvelut kehittyvät, eikä kellään pian ole omilla tallentimillaan yhtään mitään tekijänoikeuksien alaista matskua, vaan ne on pilven päällä jossain abudabissa jos tarvii säilytellä ;-)

Näiden muutosten myötä lakkaa se tarvekin koko maksulle hiljalleen.

Tällä hetkellähän esim. Spotify-soitosta ei lauluntekijä vielä saa oikein minkäänlaista kompensaatiota: Summat on niin naurettavan pieniä, että ne voisi yhtä hyvin jättää tilittämättä, kun taas nämä hyvitysmaksut ovat sangen iso lovi meidän lauluntekijöiden lompakossa [tosin muiden enemmän kuin minun ;-)].

Sitä ei voi oikein millään kiistää, että teknologian kehitys on ajanut pienet lauluntekijät polvilleen tässä asiassa. Itse olen ratkaissut asian keskittymällä jo varhaisessa vaiheessa live-musiikkiin, mutta heidän puolesta, jotka äänitteille ovat paljon materiaaliaan saaneet, niin kyllä harmittaa.

Siirtymä pitäisi vain saada hoidettua niin, että vuosia leipänsä eteen töitä tehneet pitkän linjan biisintekijät, eivät joudu elämään spagetilla ja näkkileivällä. On hirveää kun ihmiseltä lähtee tulonlähde alta noin vaan ja niin tässä on nyt viimeisen 15-vuoden aikana käynyt.

tpi kirjoitti...

Saksa on EU-maa kuten Suomikin. Ei kiinnosta tullia vähääkään mitä maiden välilä liikkuu. (liikkuu jopa alkoholijuomat, eikä _sekään_ kiinnosta tullia).

En tarvitse mitään hymiötä sen varmuuskopionnin kanssa. Ihan oikeasti en harrasta piratointia tai edes kotikopiointia. Levyjä tarvitsen valokuvien ja omien videoiden talletukseen. Musiikkia itse en kuuntele edes autossa (siellä kuuntelen mp3-soittemella (josta siis joudun teostomaksut myös maksamaan) podcasteja (joiden tekijöille teostosta ei taida rahaa hellitä), vaimolla on muutama sata CD:tä (aitoja) lähinnä klassista hyllyssä, itsellä taas vajaa 1000 dvd/br-levyä leffoja, ihan aitoja jokainen. Tosin aika harva Suomesta ostettuja, jenkeistä ja briteistä kun irtoavat keskimäärin jopa puolta halvemmalla, ja valikoimakin on toista luokkaa.

Koivulahti kirjoitti...

Pakko teroittaa (kun keskustelu kääntyi heti kättelyssä väärille urille), että mun boikotti noita firmoja kohtaan johtuu ihan vain siitä, että nuo ko. yritysten avainhenkilöt tuolla kirjoittelullaan antavat itsestään niin vastenmielisen kuvan työnantajana, että saisivat mennä konkkaan saman tien mun puolesta - eikä säälittäisi yhtään :D

Mä siis hankin jatkossa itsekin musiikkivehkeeni mieluummin ulkomailta, tai sitten jostain sellaisesta lafkasta, johon yhdelläkään noista ihmisistä ei ole sormiaan pelissä.

Tallentimia käytän lähinnä omien biisien äänittämiseen, eli perinteinen hyvitysmaksukäytäntö ampuu tavallaan nilkkaan myös itseäni :D (Varsinkin kun suurin osa rahoista ohjautuu isommille pitkän linjan tekijöille, eikä meille nuorille klopeille, joilla on vasta muutama julkaisu alla).

Silti niilläkin tekijöillä on oikeus "eläkkeeseensä", jota tämä passiivinen julkaistujen tuotosten lukumäärään indeksoitu hyvitysmaksutulo on.

Oikeaa eläkettähän lauluntekijöille ei kerry vaikka Teostotuloa verotetaankin ansiotulona.

Jos lauluntekijöille järkättäisiin eläke, voitaisiin hyvitysmaksuista luopua vaikka heti. En usko, että sitä edes kukaan vastustaisi, jos asia tällaisena vaihtokauppana esitettäisiin.

Toinen ihan hyvä vaihtoehto olisi, että sitä tekijänoikeustuloa ruvettaisiin vaan verottamaan kuten pääomatuloa:
- Silloinkin tekijälle jäisi rahaa kirstuun osapuilleen sen verran enemmän, kuin mitä hyvitysmaksun poistuminen veisi, eikä aihetta kitinään enää olisi.

tpi kirjoitti...

"Oikeaa eläkettähän lauluntekijöille ei kerry vaikka Teostotuloa verotetaankin ansiotulona."

Sehän nyt on ihan itsestä kiinni, jos ei eläkevakuutusmaksujaan hoida. Ei sitä eläkettä muunkaan alan freelancerin tai yrittäjän puolesta kukaan muu maksa, itse se pitää hoitaa. Minkä takia lauluntekijöille pitäisi jotenkin "järkätä" eläke, mutta ei vaikka käännöstöitä tai lehtijuttuja freelancerina tekevälle. Tai kampaamoyrittäjälle, tai mille vain pienyrittäjälle. Tai vaikka apteekkarille, heilläkin koko apteekin tuotto lasketan verotuksellisesti 100% ansiotuloksi.

Koivulahti kirjoitti...

"Sehän nyt on ihan itsestä kiinni, jos ei eläkevakuutusmaksujaan hoida."

- Tämä on erittäin yleinen harha, että tuo olisi jotenkin tekijän itsensä mahdollista hoitaa! SITÄ SE EI OLE!

Veroa maksetaan kyllä saman verran kuin palkkatulosta, mutta palkkatuloakaan se ei verottajan mukaan kuitenkaan ole, vaan siitä käytetään nimitystä: "käyttökorvaus".

Tekijöiden veroprosentti kasvaa kumulatiivisesti (aivan kuin hän tekisi saman biisin joka vuosi uudelleen), kunnes se sitten joillain onnekkailla tyssää joskus siihen 60% maksimiin :) Jos tappaa itsensä, niin perikunta kuitenkin saisi saman rahan 28% verolla! :D

Olen kommentoinut tätä aihetta erikseen tuolla: http://www.samulikoivulahti.net/2011/01/lauluntekijan-verotus-sukkaa.html

Lähetä kommentti

Jätähän merkki käynnistäsi :)